fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:29:10
петък | 27.05.2022 | 08:29:10
15.8 C
София

Министерският съвет прие Национална стратегия на Република България за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021-2030)

Добавят се три взаимно подсилващи се хоризонтални цели: равенство, приобщаване, участие; има и раздел, посветен на овластяването и равните възможности на ромската жена

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министерският съвет прие решение за приемане на Национална стратегия на Република България за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021-2030) и Националния план за действие за периода 2022-2023 г.

Стратегията е рамков документ, който задава насоките за изпълнение на политиките за социално-икономическо приобщаване и участие на ромите. Тя допринася за постигане на целите на Националната програма за развитие: България 2030, като акцентът е насочен основно към реализирането на цел I – ускорено икономическо развитие и цел III.- намаляване на неравенствата.

Стратегията се вписва в контекста на развитието на европейските интеграционни и приобщаващи политики, като отчита и насоките, дадени в Съобщението на Европейската комисия до Европейския Парламент и Съвета от 7 октомври 2020 “Съюз на равенството: Стратегическа рамка на Европейския съюз (ЕС) за ромите за равенство, приобщаване и участие”.
За постигане на дългосрочната цел за осигуряване на ефективно равенство и намаляване на различията между ромите и останалата част на населението, в Стратегията, към досегашните ключови области: образование, заетост, здравеопазване, жилищни условия, култура, върховенство на закона и антидискриминация, се добавят три взаимно подсилващи се хоризонтални цели: равенство, приобщаване, участие; има и раздел, посветен на овластяването и равните възможности на ромската жена.
Основен принцип при разработването на Стратегията е партньорството и широките консултации с всички заинтересовани страни: представители на институции, гражданското общество, ромската общност.

Във всеки етап от процеса на подготовка на документа представителите на заинтересованите страни бяха водени от стремеж за отразяване на реалните нужди и значими проблеми на общността, както и обхващане на всички възможни решения.
Финансовото обезпечаване на мерките в плана за действие ще се осъществява със средства от държавния бюджет и финансовата подкрепа чрез инструментите на ЕС.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук