fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 04:51

Министъра на транспорта в Румъния: България има вина относно запалилата се баржа в Дунав

Българите не са извършили драгиране на Дунава от тяхната страна, заяви румънския министър на транспорта

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Румънския министър на транспорта обяви, че до ситуацията около запалилата се баржа в Дунав се е стигнало след поредица от събития, за някои от които България има вина.

“Фактът е, че българите не са извършили драгиране на Дунава от тяхната страна. Говорихме и с Европейската комисия и предложихме ние да го направим вместо тях. Предвид факта, че драгирането не е извършено, баржите не можаха да стигнат по Дунав до Белград. Накрая, българите се съгласиха да драгират”, заяви Сорин Гриндяну – министър на транспорта на Румъния.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав уточниха, че техниката им за почистване на дънните утайки е работила на един от критичните участъци в района на остров Белене между 5 и 19 юли. Речните специалисти са категорични, че капитанът е трябвало да съобрази колко да натовари кораба си, така че да не заседне, както в момента постъпват всички останали, които преминават през праговете.

“Тъй като парите, които се дават за превоз са доста големи, и собственика на кораба е взел решение тези баржи да бъдат натоварени на такова газене, с което съдовете не могат да преминат през критичните участъци”, обясни кап. Иван Жеков, директор на Дирекция “Речен надзор” – Русе.

“Смятам, че още в Констанца не са спазени необходимите изисквания при товаренето директно от морския кораб или са били в начален стадии на тлеене. Но при всички случаи не са спазени изискванията със замерване на температура, с охлаждане. Този, който е собственик на стоката на двете горящи баржи, не отговаря на повикванията и уверенията, че ще бъдат изпратени празни сръбски баржи за претоварване – няма да стане. И вероятно собственикът е оставил съдбата на товара и баржите в ръцете на Господа”, каза кап. Жеков.

Очаква се днес да приключи разтоварването на една от секциите от конвоя със самозапалилите се въглища. В празния шлеп трябва да бъдат прехвърлени въглищата, които са в баржата, която все още не гори.

Плавателните съдове  засега остават на брега при Гюргево.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img