fbpx
18.8 C
София
12 август 2022 | петък | 03:00

Министърът на отбраната награди офицерите, постигнали отлични резултати

Той поздрави първенеца на випуска

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

На 28 юли Министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наградиха отличниците и връчиха дипломите на офицерите от випуск “Полковник Борис Дрангов” 2022 – Първа смяна на Военна академия “Г. С. Раковски”, специалност “Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” (СРОВС).

За първи път връчването на дипломите на завършващите СРОВС на Военната академия се състоя в зала “Тържествена“ на Министерството на отбраната. Не него присъстваха членовете на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната, висши офицери от Българската армия, постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев, представители на военно-образователни структури.

“Бъдещето на армията, това сте вие – бъдещите висши командири. Днес взимате символично причастие от вашите предшественици, от героите и светините на нацията. Сигурен съм, че вашата кариера ще бъде под знака на патрона на вашия випуск – полковник Борис Дрангов“, каза в приветствието си министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков.

Той поздрави първенеца на випуска подполковник Борис Куманов и подчерта, че всички тринадесет завършващи са с отличен успех. Министърът отбеляза и факта, че стратегическия курс завършват и двама офицери от РСМ.  

Снимка: Министерство на отбраната

Заков заяви, че това е ярък пример какво може да бъде практическото сътрудничество между двете държави.

“Програмата, която завършвате, е важен инструмент за формиране на съвременен военен опит. Този опит ще ви изгради като лидери с модерна военна и политическа култура, висококвалифицирани военни специалисти с широк кръгозор, способни да взимат стратегически решения“, подчерта министърът на отбраната.

Той пожела на випускниците да следят и усвояват новостите в своите области, да ги прилагат в практиката и да носят с чест името на Военна академия “Георги Стойков Раковски” като средище на националната стратегическа мисъл и истинска академична работилница за модерни лидери.

„Днес ние, военнослужещите, имаме особена роля – да бъдем едновременно пазители на националните ценности и идеали, както е било през вековете, но и да показваме, че сме гъвкави и приспособими към новия свят. Надявам се, че вие – завършващите днес, ще бъдете проводник на тази теза на отговорните длъжности, които ще заемете“, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той подчерта, че се намираме в условията на сложна военностратегическа среда и на война в непосредствена близост до нашите граници, както и върху наблюдавания в последните години значителен тласък във военното дело с използването на все по-иновативни въоръжения, техники и технологии.

Снимка: Министерство на отбраната

“Именно тук интелектът и вашата компетентност придобиват още по-съществено значение. Изключително важни са те за офицерите, които имат функцията да осъществят стратегическо ръководство на армията в мирно време и при въоръжени конфликти, да управляват ефикасно наличните ресурси, да работят в съюзнически щабове, да командват национални и съюзнически формирования“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

“Ние израснахме през тази една година, придобихме полезни знания, усъвършенствахме своите умения и надградихме своите способности за анализиране на сложните условия и за отчитане на основните фактори, които формират стратегическата среда на националната сигурност и отбраната, като по този начин изградихме качества, необходими на висшия ръководен и команден състав при планирането и управлението на въоръжените сили”, подчерта отличникът на випуска подполковник Борис Куманов.

Куманов благодари на ръководството на Министерството на отбраната и на Въоръжените сили.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img