27.01.2023 | петък | 00:52

Министър Шишков: Ако има пропуски при надзора на ремонта на жълтите павета, надзорникът ще подлежи на контрол от ДНСК

Публикувано:

Сподели поста:

Министерството на регионалното развитие и благоустройството проверява обновяването на централната градска част на София заради предоставеното финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Ако се окаже, че има пропуски в строителния надзор или несъответствие между съставените от него протоколи и направените сега изпитвания, надзорникът на обекта ще подлежи на контрол от страна на ДНСК. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков пред парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. Заедно със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Георгиева, кмета на столицата Йорданка Фандъкова и заместник-кмета Ангел Джоргов той участва в проведеното днес изслушване във връзка с обществена поръчка за изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София, в изпълнение на финансирания от ОПРР проект „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в централна градска част на град София“.

Законите са достатъчно ясни. Проектите се проверяват и съгласуват от институциите. Правим опит да накараме надзорниците да бъдат по-отговорни, каза още министър Шишков.

Арх. Шишков обърна внимание, че проблемът с жълтите павета е излязъл извън очакваното. И отново подчерта, че за да бъде решен един проблем, неговото наличие трябва да бъде признато и той да бъде поставен на масата. Това, което правим в момента, е в резултат от проведените ни разговори с г-жа Фандъкова, на които обсъдихме как да действаме, за да може проблемите да бъдат решени и проектът да бъде завършен.

По договора за безвъзмездна финансова помощ между Управляващия орган на програмата и Столична община през 2018 г. са разплатени авансово 35% от стойността на проекта. След това е отчетено първо междинно плащане към МРРБ, което включва авансови фактури между общината и изпълнителя в размер на 20%. Искането за плащане за зона 4 е за 4,293 млн. лв. След контрол от Управляващия орган от него са приспаднати 10% като финансова корекция, съобщи заместник-министър Георгиева. Тя информира още, че на 2 декември 2022 г. е постъпило искане за плащане на извършени строително-монтажни работи в размер на 4,25 млн. лв. Проверката на място и по документи, включително и вземането на проби, са в рамките на процедурата по разглеждане на искането за верификацията. По него още няма направено плащане.

Регионалният заместник-министър каза още, че след проверка в началото на месец ноември 2022 г. на жълтите павета и обход на ул. „Граф Игнатиев“, чието обновяване е част от проекта, са направени констатации за дефекти и е дадено предложение за тяхното отстраняване. Сега се прави проверка по искането за плащане, за да се завърши проектът в срок, да се прецени колко да се разплати и да се дадат препоръки на бенефициента, допълни тя.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
0kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
-1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...