-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 06:26:28
-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 06:26:28

Министър Денков: Големите ученици не могат да се върнат в клас поради липса на тестове

От следващата сряда учениците ще могат да се връщат в клас със "зелен" сертификат

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

България има недостиг на тестове и това е основна причина големите ученици да не могат да се върнат в класните стаи.

“Има няколко обществени поръчки за над 3 милиона теста за учениците, но няма фирми, които да могат да доставят такива количества за кратките срокове, които можeм да си позволим. Обективният проблем е, че тестове няма, а пари има. Самите фирми нямат достатъчно тестове, които да изпратят”, каза служебният образователен министър акад. Николай Денков в ефира на bTV.

Преди седмица правителството съобщи, че е заделило 12.8 милиона лева, които да отидат за закупуването на тестове за учениците от 1 до 12 клас до Коледа. Днес стана ясно още, че тестови комплекти за учениците от 1 до 4 клас ще има до края на следващата седмица.

В същото време, за да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна, са необходими 1.4 милиона теста на седмица.

“Това, което липсва в момента, са тестове, които да бъдат дадени на страната ни от дистрибуторите. Когато се появят тестове в склада на БЧК в Лозен, те се разпределят по училища. Ние получаваме тестове на малки порции – 100 до 150 000, които стигат, за да осигурим присъствено обучение на учениците от 1 до 4 клас. Междувременно, учениците от 5 до 12 клас на много места в страната преминаха на ротационен принцип. Няма обаче как да ги пуснем в настоящата ситуация”, обясни акад. Денков.

От следващата сряда ще има възможност учениците да бъдат допускани в клас след предоставяне на зелен сертификат. Признават се документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен тест.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук