fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:55

Минималната заплата на преподавателите в университетите се увеличава

Минималното възнаграждение става 1500 лева

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Минималната заплата на преподавателите в университетите се увеличава, съобщиха от МОН. Възнаграждението от 1300 лева става 1500. Това става със задна дата – от 1 юли 2022 година. За целта правителството отпусна още 20 милиона лева за академичния състав в държавните университети. Средствата ще бъдат използвани за повишаване на заплатите както на асистентите, така и на останалите преподаватели.

Допълнителните средства ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища с общо 11 512 души академичен състав, в това число 1956 асистенти. Парите ще бъдат разпределени сред университетите след постигнато съгласие със Съвета на ректорите на висшите училища в Република България и синдикатите във висшето образование.

Целта на повишението на възнагражденията е да се насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели. А също това да доведе и до обновяване, и развитие на академичния състав.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here