3.12.2022 | събота | 05:11

Проф. Минеков: Най-любезно ще помолим ГЕРБ да напуснат централата си в НДК

Публикувано:

Сподели поста:

Министърът на културата от служебното правителство Велислав Минеков обяви, че подготвя решение с областния управител на София, с което в петък „най-любезно“ ще помоли ГЕРБ да напуснат политическата си централа в НДК. Това обяви министърът в кулоарите на парламента пред да бъде изслушан по казуса с вестник „Труд“.

„Утре ще подготвим решение с областния управител и в петък ще ги помолим най-любезно, както го казах и преди – да се преместят, защото това носи огромни загуби на Националния дворец на културата“, заяви Велислав Минеков.

Служебният културен министър обяви, че двата етажа от „Малкото НДК“, където в момента се помещава ГЕРБ, са били превзети, а дворецът изцяло е генерирал загуби за десетки милиони лева.

По време на изслушването си пред парламента за случая около редакцията на вестник „Труд“, Минеков обясни, че офисите на ГЕРБ са довели до дълг от поне 6 милиона лева.

Снимка: NewsOne

„Въпросните два етажа са превзети чрез термина „отпаднала необходимост“. Изобщо за НДК, направено е така, че нищо да не се получава. По време на управлението на господата от редичките на ГЕРБ , дългът е невероятен, НДК е отдаван, съсипван, а ГЕРБ изглежда са били толкова бедни, че не са могли да си плащат за офис. Изчислихме наема на квадратен метър в района, офисите на партията водят до загуби в размер на 6 милиона. Целият дълг и амортизация на двореца водят до загуби за 90 милиона. Благодарете на господата“, обърна се Минеков от трибуната на Народното събрание.

От ГЕРБ контрираха, че дълго време са плащали наема си, а впоследствие са имали законово основание да не го направят.

„Ние плащахме 5 500 лева наем за двата етажа. По закона за политическите партии, в в момента имаме право да ползваме централата си безплатно. Преди месец и половина Областният управител на София се опита да изгони БСП от централата им по подобни причини. Ние сме против това“, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Депутатът не пропусна да атакува Минеков и посочи, че ако един културен министър пожелае да действа като вътрешен, рано или късно ще дойде време, в което той ще атакува и други формации или субекти от обществения живот на страната.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...