27.01.2023 | петък | 13:34

Минеков търси къде да премести ГЕРБ, за да върне етажите от НДК на държавата

Публикувано:

Сподели поста:

Служебният министър на културата Велислав Минеков търси държавен имот, където да премести партийната централа на ГЕРБ. Той коментира, че безплатното обитаване на етажите от партията е тотална щета за двореца, който има огромен дълг.

“НДК има сметка за ток за последния месец е близо почти милион лева”, посочи Минеков.

От ПП ГЕРБ коментираха за в. “24 часа”, че не знаят да е стартирана такава процедура. Оттам припомнят, че те нямат договорни отношения с НДК, а с областната администрация. ОТ ГЕРБ казват още, че редовно заплащат режийните си разходи към НДК.

Министър Минеков коментира още, че за 6 месеца във ведомството се е нагледал на безобразия и облечена в закон корупция.

“Свидетел съм на корупция и законна корупция, на безпринципно раздаване на 33 млн. лева през Фонд “Култура”. Никой следващ министър няма да може да заобиколи изискванията, които ще бъдат поставени от нас. През годините бюджета на Министерството на културата е нищожен и мизерен, много служители са били съгласни с тази мизерия. Нашето искане е да се вдигне бюджета с още 49% – това не се е случвало. Проведохме разговори с общини, общности, с партии, за непрекъснато покачване до достигане на 1% от БВП”, каза той.

На днешното си заседание Министерския съвет отпуcнa 18 млн. лв. зa филмoви прoдукции. Тeзи cрeдcтвa щe мoгaт дa бъдaт рaзхoдвaни и прeз 2022 гoдинa.

“Cмятaм, чe oчaквaщитe дa зaпoчнaт прoдукции в кинoтo щe бъдaт дocтaтъчнo щacтливи и дoвoлни”, кaзa Минeкoв.

От думите му стана ясно още, че е установил абсолютно отсъствие в последните 12 години на ясна политика по отношение на националната култура. 

“Неясно финансиране, политическо субсидиране, раздаване на средства по партиен начин, раздаване на средства в медии, което е подкупване. За съжаление има много щети по паметници на културата. Внесли сме сигнали в прокуратурата да се намерят извършителите на тези сериозни престъпления, чакаме отговори и се надяваме да ги получим скоро”, обобщи проблемите той.

В отговор на въпрос министърът каза:

“Много сериозна акция имаше за спасяване на гробницата на Краново, възможно е да получим средства от чужбина за възстановяване на гробницата. Имахме разговор на високо ниво по отношение на щетата на остров Свети Кирик и Юлита. Имаме подадена ръка от Франция и ЮНЕСКО във връзка със спасяването на острова заради съществуващата разруха заради мечтите да се управлява по престъпен начин”, посочи той.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....

Повече чужденци посещават България

Пътуванията на български граждани в чужбина през декември 2022 г. са 604.7 хил., или с 9.7% над регистрираните...

ВМРО: Столичният общински съвет трябва да провери спешно гробищните паркове в София

Хаосът и разрухата там са обида към столичани Общинските съветници на ВМРО в Столичния общински съвет отново подготвят предложение...