2.12.2022 | петък | 02:18

Минеков: Не съм убиец на медийна свобода, „Труд“ е ощетил министерството с 236 хиляди лева

Публикувано:

Сподели поста:

Министерството на културата е генерирало загуби в размер на 236 хиляди лева от договорните отношения с вестник „Труд“. Това съобщи служебният министър Велислав Минеков, по повод разразилия се скандал вчера, когато представители на ведомството в присъствието на полиция запечатаха редакцията на изданието. Главният редактор Петьо Блъсков обяви, че става дума за нарушаване на свободата на словото и опит за запушване на устата на опозиционно издание.

„Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото. Интересна е обществената поръчка за помещенията. Кой участва, как печели. Наемът на „Труд“ е 5.50 лева за квадратен метър, в съседна сграда цената за офисна площ е 68 лв.“, каза Минеков.

Той обеща да покаже документи, които потвърждават казаното от него.

„Как „Труд“ се е появил там, в нарушение на Закона за държавната собственост, вероятно, не знам“, каза министърът и обясни, че договорът е сключен, когато на поста е бил министърът от ГЕРБ Вежди Рашидов. И двамата министри не са обърнали внимание на подробностите по него.

Казусът между министерството и медията започна в края на лятото, когато служебният министър на културата поиска „Труд“ да напусне ползваната сграда, заради дългогодишно неизплащан наем от фирмата „Южен кръст 2001“ ЕООД. През септември Министерството на културата изпрати доброволна покана към изданието, но тя не беше изпълнена. След това за ситуацията беше известен областният управител на София-град.

От СЕМ обявиха, че наблюдават с повишено внимание събитията около „Труд“ и призоваха договорните отношения да не възпрепятстват свободата на словото. От Асоциацията на европейските журналисти пък заявиха, че случващото се с редакцията на медията не може да се категоризира като удар срещу журналистиката, защото вестникът е използвал дъргогодишни привилегии, които сами по себе си нарушават идеята за медийна независимост.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху