2.12.2022 | петък | 02:39

Милион и 600 хиляди българи имат средства само за храна и битови сметки

Публикувано:

Сподели поста:

Поне 1103 лв. са нужни на един възрастен човек в България, за да преживее месеца нормално и без да се лишава от нищо важно в живота си. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Притеснителното, според профсъюза, е, че издръжката на един човек е скочила с цели 56 лв. само за девет месеца. В началото на тази година тя беше равна на 1047 лв. Това означава, че за да живее нормално едно тричленно семейство от двама възрастни и едно дете, всеки родител трябва да внася месечно в бюджета по 992 лева.

Очаквано – обяснението за повишението на цената на живота е ускорения темп на скок при цените на храните и горивата. Според изчисленията, представени днес, над милион и 600 хиляди българи не могат да си позволят нищо друго, освен да покриват нуждите си от храна и да плащат сметките си за комунални услуги.

В същото време и цели почти 28% от гражданите на страната не могат да поддържат дома си топъл, показват пък последните данни на „Евростат“ за България.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху