“Напускането на коалицията от страна на “Има такъв народ” означава, че ножът вече е опрял до кокала и повече не може да се търпи. Доколкото знам, става въпрос за следното – не можеш да вкараш бюджета в Народното събрание преди да си го гледал на коалиционен съвет. Съветът беше насрочен вечерта, а те са искали Министерски съвет да го приеме преди това. Вероятно е имало и възражения за парите за пътищата, например, бюджетът нали е разделен на различни области. Но гледам, гледам и не виждам област “спорт”. А Радостин Василев искаше да строи Национален стадион.“

Това заяви икономическият и финансов съветник Мика Зайкова в ефира на БНТ.

“Е, как се строи национален стадион без да има някой лев на държавата вътре? Може ли да игнорираш спорта въобще, от културата да вземеш парици, а да сложиш едни близо 350 млн. лв. за ефективно управление на държавата и повишаване на трудовите възнаграждения на тези, които ефективно ни управляват,” попита Зайкова.

Според нея от “Продължаваме промяната” няма да успеят да привлекат депутати на “Има такъв народ” в подкрепа на кабинета.

“Познавам тия момчета – няма да стане. Не се прави така! Сяда се и се говори. Вярно – имало е емоция и т.н., ама нещата може да се оправят само с един човешки диалог. Не можеш да се държиш като самодържец. Но аз много се притеснявам, защото държавата се намира в много тежко състояние и трябва да се намери решение на въпроса – може би, друго правителство без избори, ако е възможно – не е лошо,” каза тя.

Според Мика Зайкова е реалистично съставянето на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание с мандат на “Има такъв народ”.

“Ако не се намерят тези 12 депутата нито Кирил Петков, нито следващият след него може да направи кабинет – значи има някакъв трети вариант. Може да има един трети и този трети може да е от “Има такъв народ”. Представете си, че президентът предложи на ИТН мандат и че от партията успеят да се договорят по някакъв начин и с БСП, и с ДБ и с някоя друга партия. Но това е само моя хипотеза, нямам представа какво мисли ръководството на партията,” каза тя.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here