fbpx
More

  Мика Зайкова: Българите ще се затрудняват да си плащат енергийните ресурси

  Антикризисният пакет показва, че не борим инфлацията, а се мъчим да компенсираме последствията от нея, заяви икономистът

  “Парното, токът и водата ще поскъпнат. Българите ще се затрудняват да си плащат увеличаващите се цени на енергийните ресурси. Антикризисният пакет показва, че не борим инфлацията, а се мъчим да компенсираме последствията от нея със закъснение. В мерките има хаос, но не и фокус. Намирисва ми социализъм”.

  Това заяви икономистът Мика Зайкова в ефира на “Твоят ден” по Nova News.

  По думите й препоръката регулираните цени да имат двустепенна система не е добра идея.

  “Това няма смисъл, защото на две стъпки – от 2023 г. до 2025 г., ще изчезне регулираният пазар според Плана за възстановяване”, обясни тя. И допълни, че не бива да се облага печалбата, която се влага за реконструкция.

  “Можем да борим инфлацията с инвестиции в нови технологии. Харчовете трябва да спрат, иначе ще заколим бизнеса. Важните мерки или ги няма, или са отложени във времето. Инфлацията ще продължи да расте. А войната раздели света на две. От другата страна са суровините, а това ще повиши цените на метали, торове, зърно. Светът го чака глад, който може да застигне и нас”, заяви Зайкова.

  Според нея спадът на преведените пари от чужбина се дължи на инфлацията и зад граница.

  “С 2/3 са намалели приходите от българите в чужбина”, посочи Зайкова.