Михайло Подоляк: Украйна губи на ден между 100 и 200 войници

Това заяви съветник на украинския президент Володимир Зеленски

0
61

Всеки ден на фронтовата линия загиват между 100 и 200 украински войници. Това заяви съветник на украинския президент Володимир Зеленски заяви пред Би Би Си.

Михайло Подоляк заяви, че Украйна се нуждае от стотици западни артилерийски системи, за да изравни силите си с Русия в източния регион Донбас. Той също така каза, че Киев не е готов да възобнови мирните преговори с Москва.

Украинските войски са подложени на непрестанни бомбардировки, докато руските сили се опитват да поемат контрола над целия Донбас, предаде БТА.

“Руските сили са хвърлили на фронта почти всякакво оръжие, което не е ядрено, и това включва тежка артилерия, множество ракетни системи и авиация”, каза Подоляк.

Той повтори призива на Украйна за повече оръжия от Запада, като заяви, че “пълната липса на равнопоставеност” между руската и украинската армия е причината за големия брой жертви от украинска страна”.

“Нашите искания за артилерия не са просто някаква прищявка… а обективна необходимост, когато става въпрос за ситуацията на бойното поле”, каза той и добави, че Украйна се нуждае от 150-300 ракетни системи, за да изравни сили с Русия – много по-голям брой от този, който е получила досега.

Подоляк заяви също, че мирните преговори могат да бъдат възобновени само ако Русия върне териториите, върху които е придобила контрол след нахлуването си в Украйна на 24 февруари.

Преценката на Подоляк, че всеки ден загиват 100-200 украински войници, е по-висока от предишните оценки. Вчера министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников заяви, че Украйна губи по 100 войници на ден, а други 500 биват ранявани.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here