fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:25:36
петък | 20.05.2022 | 01:25:36
11.3 C
София

Microsoft щурмува индустрията с видеоигри

Софтуерният гигант възнамерява да придобие известната гейминг компания Activision Blizzard за почти 70 милиарда долара

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Microsoft планира да купи една от най-мощните компании за видеоигри Activision Blizzard за близо 70 милиарда долара – най-голямата сделка в историята на индустрията.

Придобиването на компанията ще катапултира Microsoft на лидерска позиция в сектора, който се оценява на приблизително 175 милиарда долара. Решимостта към подобна бизнес инициатива се случва в момент, когато игрите на почти всички устройства (смартфони, конзоли и т.н.) придобиха широка популярност от началото на пандемията. Технологичните компании търсят опции за привличането на внимание и завземането на по-голям дял от индустрията, която по груба статистика е насочена към близо 3 милиарда геймъра.

Activision Blizzard прави някои от най-популярните заглавия, включително Call of Duty и Candy Crush. Въпреки това компанията премина през редица неудачи в последните месеци, свързани с бунт на служители заради обвинения в сексуален тормоз и дискриминация.

Microsoft представи сделката като укрепване на определена ниша от дейността си, която е фокусирана върху т.нар. метавселена – зараждащият се свят на виртуална и разширена реалност. Метавселената привлече огромни инвестиции и талантливи специалисти, въпреки че до момента е по-скоро вайръл понятие и модерен израз, но не и концепция с ясна визия, която генерира ясно разбиране за бизнес. В края на миналата година в тази ниша се включи и Facebook. Компанията майка промени името си на Meta, загатвайки за своя дългосрочен ангажимент в областта.

Едва ли обаче метавселената е единственият подтик на Microsoft към придобиването на Activision Blizzard. Стъпката ще постави компанията едни гърди напред пред прекия си конкурент Sony, с който води дългогодишна битка за вниманието на геймърите. Microsoft ще има възможността да предложи топ заглавия, с което да изпревари и други играчи на пазара като Amazon и Google.

Фил Спенсър, главен изпълнителен директор на бизнеса с игри на Microsoft споделя, че игрите ще бъдат в основата на скока към метавселената и допълва, че придобиването на гейминг великана ще увеличи конкурентоспособността на компанията в областта на игрите за мобилни устройства. Той определи Call of Duty на Blizzard като “една от най-развлекателните игри на планетата”.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук