fbpx
More

  Международно разследване разкри как политици са укривали данъци в офшорки

  Международно разследване с над 600 журналисти разкри как политици от целия свят са укривали данъци в офшорни сметки. Разкрити са данни за над 300 лица, сред които има и милиардери.
  Според разследването, те са укривали пари в офшорни сметки, за да избегнат плащането на данъци. Разследването е наречено „Пандора пейпърс” или „Документите Пандора”.
  В списъка на собственици на тайни сметки са чешкият премиер Андрей Бабиш, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, както и приближени до Владимир Путин.
  В разследването информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании, които предоставят финансови услуги по целия свят.
  „Не самите престъпници перат пари. Банките играят наистина важна роля, защото те са системата, чрез която парите се местят от дадена държава към хубаво и сигурно място. И това е огромен проблем, защото в крайна сметка всички ние плащаме цената. Парите идват от нашите данъци и приноса ни към обществото. Би трябвало те да се похарчат за пътища, транспорт, училища. Като общество трябва да направим нещо”, каза Греъм Бароу, експерт по схемите за пране на пари.