28.11.2022 | понеделник | 17:25

Международно разследване разкри как политици са укривали данъци в офшорки

Публикувано:

Сподели поста:

Международно разследване с над 600 журналисти разкри как политици от целия свят са укривали данъци в офшорни сметки. Разкрити са данни за над 300 лица, сред които има и милиардери.
Според разследването, те са укривали пари в офшорни сметки, за да избегнат плащането на данъци. Разследването е наречено „Пандора пейпърс” или „Документите Пандора”.
В списъка на собственици на тайни сметки са чешкият премиер Андрей Бабиш, бившият премиер на Великобритания Тони Блеър, както и приближени до Владимир Путин.
В разследването информацията се базира на изтекли около 12 милиона документа от 14 компании, които предоставят финансови услуги по целия свят.
„Не самите престъпници перат пари. Банките играят наистина важна роля, защото те са системата, чрез която парите се местят от дадена държава към хубаво и сигурно място. И това е огромен проблем, защото в крайна сметка всички ние плащаме цената. Парите идват от нашите данъци и приноса ни към обществото. Би трябвало те да се похарчат за пътища, транспорт, училища. Като общество трябва да направим нещо”, каза Греъм Бароу, експерт по схемите за пране на пари.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Представиха в Турция възможностите за инвестиции в страната ни

Министърът на енергетиката Росен Христов посети високотехнологичен завод за соларни панели в Турция на компанията Smart solar technologies,...

Иван Гешев и Роб Диксън откриха конференция за обучение на български магистрати на тема „Киберпрестъпност“

Главният прокурор на Република България Иван Гешев и Негово превъзходителство Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство у нас,...

Задържаха под стража 26 годишен за притежание на 117 гр. марихуана

Районна прокуратура – Търговище привлече млад мъж от областния град към наказателна отговорност за държане без надлежно разрешително...

Двама загинаха при изпълнение на служебен дълг в Перник

При изграждане на канализация в кв.Хумни Дол в гр.Перник четирима от работниците са били затрупани от свличане на...