30.11.2022 | сряда | 02:12

Международният панаир в Пловдив ще бъде даден в ръцете на олигарха Георги Гергов

Публикувано:

Сподели поста:

Перлата на България ще отиде в ръцете на Георги Гергов, предупреди Иван Петков

Снимка: БСП

Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България“

В момента на сесия на Общински съвет Пловдив ще се вземе решение за тоталната ликвидация на перлата не само на град Пловдив, а и на България – Международен панаир Пловдив, който ще бъде даден в ръцете на Георги Гергов. Алчността на един олигарх е на път да бъде материализирана. В годините за осъществяването на тази цел му помогнаха кметове, министри, съдии и прочие, което се доказва и с решението на ВАС от преди няколко дни.

Снимка: fair.bg

Не може да не се отбележи, че последните 10 години беше позволено дружеството винаги да бъде на загуба и в същото време община Пловдив постепенно да губи апортираните имоти и терени в „Пълдин туринвест“ АД. Обекти с културно-историческа ценност, намиращи се в сърцето на града, в архитектурно-исторически резерват “Старинен Пловдив“. Но не, и за това деяние няма нито санкции, нито наказани. Напротив, з ада се стигне дотук има сериозни нарушения от страна на Окръжен съд Пловдив още през 2006 г.

Снимка: fair.bg

Нека да не забравяме, че в тази сага дори сегашният главен прокурор Иван Гешев заяви на 26 февруари 2020 г., че ще се направи пълна проверка. Тогава той каза: “Ще извършим пълна проверка, ще анализираме ситуацията и ще се снемат обяснения от всички замесени лица. Ако има данни и доказателства за престъпления, ще подходим както всеки път, независимо дали става въпрос за Гергов или за някой друг“. Но близо 3 години след това изявени резултати от проверката ги няма и днес Панаирът е в ръцете почти сигурно в ръцете на г-н Георги Гергов.

Снимка: fair.bg

Още след незаконното решение на Общински съвет Варна от 10 декември 2021 г. започнаха множество жалби и протести. Тогава, като вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, Корнелия Нинова изпраща писмо до тогавашния областен управител на Варна – г-н Марио Смърков да спре това решение. Нещо повече – в 3 последователни позиции на държавата от същата тази година през 26 октомври, 8 декември и злополучната дата 10 декември, се настоява да се изпълни решението на Общински съвет Варна от 2 май 2017 г. и да се върнат акциите на държавата, представляващи 29% от капитала на “Международен панаир Пловдив“ АД. За съжаление, Общински съвет във Варна, без дори да е променило старото си решение, решава да изпълни ново такова и то в полза на Георги Гергов.

Къде е проверката на прокуратурата, къде е върховенството на закона? Напротив, ВАС решава, че няма нищо незаконно и позволява известният олигарх да предложи на пловдивския общински съвет решение, с което той бързо да си вдигне дяла и по този начин алчните му желания за унищожение на Панаира да бъдат изпълнени. Подаръкът, който ще получи, е 360 дка терени, паркове и над 100 дка изложбени центрове, които ще бъдат унищожени и превърнати в поредните безсмислени жилищни комплекси.

Снимка: fair.bg

Години наред предупреждаваме за тази несправедливост. Години наред се надига глас срещу това, че се унищожава умишлено уникално по своята същност изложение – панаирното градче, както го знаят всички пловдивчани. Едно по едно, известните за всички ни изложения биваха нарочно премахвани и се заявяваше, че тази вид дейност е вече неползотворна, за да се реализира мечтата на един разрушител, който в преследване на лични интереси, е готов да пожертва символът на град Пловдив, с който поколения пловдивчани се гордееха.

Няма как и този главен прокурор да направи нещо, ще останат само нереализираните му думи, защото в тази схема на века, както я нарекоха в Пловдив, са намесени много особи. Заради техните финансови интереси ще умре мечтата на българските възрожденци, които през XIX век подариха на красивия Пловдив едно бижу, с което да се гордеем и с което да посрещаме гости от страната и чужбина. През XX век кметове, бизнесмени и родолюбци развиват това световно средище на прогреса и търговията до истински разцвет. Искаме да припомним, че преди Георги Гергов да влезе в него, Управителния съвет на дружеството докладва през 2006 г. за рекордна чиста печалба от над 10 млн. лв. Сега това дружество е пред своя край, заради алчността на един човек и жаждата за пари на корумпирани политици. А мечтата на възрожденците и родолюбците, перлата на пловдивчани, ще бъде смазана от техните безскрупулни желания. Не напразно ние като партия, която се бори със задкулисието, го изключихме от БСП.

Трябва да ни стане ясно, че днес ще добавим в списъка на легендите, като  авиокомпания “Балкан”, металургичен комбинат “Кремиковци”, нефтокомбинат Бургас и това на “Международен панаир Пловдив” АД. За съжаление, трябва да признаем,  че тук можем да спорим за бъдещето на България, но някъде, в някой кабинет или стая, хора като Георги Гергов и престъпни политици рушат от алчност настоящето на нашата родина.

Снимка: fair.bg
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...