fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 08:53:23
петък | 27.05.2022 | 08:53:23
15.8 C
София

Между 10 и 20 хиляди наемници от “Вагнер”, сирийски и либийски бойци се бият на страната на Русия в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че очаква "пълно унищожение" на обсадения град Мариупол

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Между 10 и 20 хиляди наемници от частната военна компания “Вагнер”, сирийски и либийски бойци се бият на страната на Русия в Украйна, съобщи европейски представител, цитиран от Франс прес.

Те “нямат превозни средства или тежки оръжия” и идват, за да подсилят руските войски, съобщи пред медиите във Вашингтон европейският представител, пожелал анонимност. Той уточни, че са констатирани “трансфери от зони като Сирия и Либия към източния регион на Донбас”, където Москва започна нова фаза на своето нападение. Трудно е обаче да се установи колко от тези 10 до 20 хиляди бойци са наемници от “Вагнер” и колко са бойци от Сирия или Либия.

В края на март британското министерство на отбраната съобщи, че се очаква “над 100 наемници” от “Вагнер” да бъдат разположени в Източна Украйна, “за да провеждат бойни операции”. Компанията “Вагнер” е смятана за близка до руските власти. Нейни членове са заподозрени в зверства в Мали, Либия и Сирия.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е започнала в понеделник голямо настъпление в този район, който е новата стратегическа цел на руските сили след изтеглянето им от района на Киев. Част от територията е вече под контрола на проруските сепаратисти от 2014 г. До “4 до 6 месеца” руските сили вероятно ще контролират Луганска област, част от Донбас и малка ивица земя, водеща към Запорожка област, заяви европейският представител. Той добави, че очаква “пълно унищожение” на обсадения град Мариупол и изрази опасения, че “това ще бъде още по-лошо от Буча”.

Европейският представител заяви, че очаква преговорите между Русия и Украйна да приключат до есента на тази година, допълни БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук