fbpx
More

  Мерките опразниха заведенията и моловете

  80% е спадът в посещенията

  Спадът в посещенията и оборотите на ресторантите и магазините в моловете е около 80% след въвеждането на “зеления сертификат”. Това обяви адвокатът от ИТН Радостин Василев след срещата си с бизнеса в Плевен.

  Според сдруженията на заведенията подобна е ситуацията и в другите големи населени места. Затова държавата трябва да осигури социални и икономически мерки за компенсиране на засегнатите сектори, коментира Василев.

  “Освен ресторантите и магазините, трябва да бъдат подпомогнати и другите засегнати бизнеси – хотели, СПА центрове, фитнес центрове, детски центрове, школи за групови мероприятия, агенции за събития, туроператори и др. От тези фирми постъпват данъци в бюджета, за да се издържат държавните чиновници и пенсионерите в страната, здравната система, сферите на образованието, отбраната и др. С новите мерки те са обречени на фалит и трябва да освобождават служители, което ще увеличи безработицата”, каза той.

  Бизнесът одобрява въвеждането на “зеления сертификат”, но както е в Европа – при над 75 на сто ваксинирани от населението, а не както е в момента в България. При 20% ваксинирани, няма достатъчно хора със “зелен сертификат”, които да ползват услуги и да работят, обявиха за пореден път от организациите на индустриалците. Те отново настояха и за спешна финансова помощ за хотели, ресторанти, туроператори, туристически агенти.