fbpx
More

  Меркел: Руската атака срещу Украйна е “крещящо нарушение на международното право”

  Тя заяви, че последиците от войната ще бъдат всеобхватни, особено за украинците, но също и за континента

  В първата си публична реч от шест месеца насам, бившата германска канцлерка Ангела Меркел  нарече руската атака срещу Украйна “крещящо нарушение на международното право” и “дълбок разрив” в историята на Европа след Втората световна война, предаде ДПА.

  “Моята солидарност е с Украйна, която е атакувана и в която нахлу Русия, и моята солидарност е в подкрепа на правото на Украйна на самозащита”, заяви Меркел.

  Но тъй като вече не заема държавна длъжност, тя допълни, че не иска да изказва мнение за събитията, гледайки ги отстрани.

  Меркел обаче заяви, че подкрепя усилията, положени от германското правителство, ЕС, САЩ , НАТО, Г-7 и ООН, за да се гарантира, че “тази варварска война на агресия от Русия ще бъде спряна”.

  Тези коментари Меркел направи пред 200 гости на проява по сбогуване в Берлин с Райнер Хофман, който неотдавна се оттегли от поста на председател на Германската синдикална конфедерация.

  Меркел заяви, че последиците от войната ще бъдат всеобхватни, особено за украинците, но също и за континента. Тя коментира и злоупотребите срещу цивилни в Украйна и подчерта, че “Буча позволява да се добие представа за ужаса” на войната в Украйна.

  Като малък лъч на надежда Меркел възприема огромната подкрепа за украинците в много от съседните страни. Тя спомена конкретно Полша и Молдова.

  “Никога не трябва да възприемаме мира и свободата за даденост”, допълни тя, цитирана от БТА.