fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:37

Менко Менков: Жалбите за 24-часовото задържане на Борисов, Горанов и Арнаудова са изготвени и вероятно утре ще бъдат депозирани

Срокът те да бъдат подадени по административен ред е до четвъртък, чакаме подписите на тримата до края на деня и вероятно утре в 9:00 часа ще ги депозираме, уточни той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Жалбите за задържането за 24 часа на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова са изготвени и вероятно утре ще бъдат депозирани. Това съобщи адвокатът им Менко Менков на брифинг в централата на ГЕРБ. Срокът те да бъдат подадени по административен ред е до четвъртък, чакаме подписите на тримата до края на деня и вероятно утре в 9:00 часа ще ги депозираме, уточни той.

По думите му, производството е на две инстанции – пред Административния съд на София град и в случай на обжалване – пред ВАС. Това производство се развива по Закона за МВР и по Административно-процесуалния кодекс и не засяга досъдебното производство, подчерта Менков.

Менков смята, че чисто юридически желанието е българският съд да се произнесе по законосъобразността на задържането, тъй като считат, че то е незаконосъобразно. В него не са налице основанията на чл. 72 от ЗМВР, подчерта адвокатът, цитиран от БТА.

Адвокат Менков допълни, че от дома на Бойко Борисов, не е иззето нищо. От дома на Севделина Арнаудова е иззет поздравителен адрес от Васил Божков лично до нея. Освен това е иззет и бележник с лика на Бойко Борисов.

“Взети са 200 долара, 100 рубли, не знам колко крони. Тези парички трябва й се върнат. Не е незаконно да имаш пари”, отбеляза адвокат Менков.

“От Горанов се иззети някакви парични средства, които са от търговското му дружество”, посочи той.

“Вероятно вие журналистите ще научавате какво се случва по делото преди мен”, коментира още адвокат Менков.

“По силата на самия закон претърсванията са незаконни. Едва третото действие след претърсванията, са заповедите за задържане за 24 часа, които са 3 часа сутринта за г-жа Арнаудова, там превъзбудата е била по-голяма, 23 часа за г-н Горанов и 21:40 часа за г-н Борисов”, посочи той.

Адвокат Менков съобщи и че в дома на Арнаудова, полицаите са претърсвали най-обстойно в стаята на 8-годишната й дъщеря. Те се преровили всички шкафове и чекмеджета, като са разхвърляли дори и рисунките на детето.

“Възможно е тримата да бъдат арестувани отново. Нито Борисов е избягал при Божков в Дубай, нито Горанов, нито Арнаудова. До този момент няма нито едно доказателство. Самото изречение, че прокуратурата пречи на МВР да събира доказателство, е нонсенс. Правилното е обратното. Как първо се задържа, а после се събират доказателства?”, запита Менков, цитиран от Днес.БГ.

- РЕКЛАМА -spot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img