fbpx
21.8 C
София
събота | 28.05.2022 | 13:07:37
събота | 28.05.2022 | 13:07:37
21.8 C
София

Медведев: Влязат ли Швеция и Финландия в НАТО, Русия може да разположи ядрени оръжия в балтийския регион

Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, и Швеция обмислят дали да се присъединят към НАТО

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин днес предупреди НАТО, че ако Швеция и Финландия се присъединят към ръководения от САЩ военен съюз, Русия ще трябва да засили отбраната си в региона, включително чрез разполагане на ядрени оръжия, съобщи Ройтерс.

Финландия, която има 1300-километрова граница с Русия, и Швеция обмислят дали да се присъединят, или не към НАТО. Финландия ще вземе решение през следващите няколко седмици, каза вчера премиерката Сана Марин.

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия заяви, че ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, Русия ще трябва да укрепи своите сухопътни, военноморски и военновъздушни сили в района на Балтийско море, за да възстанови военното равновесие.

Медведев също така изрично повдигна въпроса за ядрената заплаха, като заяви, че вече не може да се говори за “свободен от ядрени оръжия” балтийски регион, където между Полша и Литва е разположен руският Калининград. “Не може повече да се говори за никакъв безядрен статут за Балтика – балансът трябва да бъде възстановен”, заяви Медведев, който беше президент в периода 2008-2012 г.

“До днес Русия не е предприемала такива мерки и нямаше намерение да го прави”, каза Медведев. “А ако бъдем принудени да го направим, какво пък … имайте предвид, не ние възнамерявахме да го направим”, добави той.

След нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари загинаха хиляди хора, разселени бяха милиони и кризата породи опасения за по-широка конфронтация между Русия и Съединените щати. Путин казва, че “специалната военна операция” в Украйна е необходима, защото САЩ използват Украйна, за да заплашват Русия, и Москва трябва да защити от преследване от страна на Украйна рускоезичното население в тази страна.

Украйна казва, че се бори срещу завземане на нейна територия в имперски стил и че твърденията на Путин за геноцид са абсурдни, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук