fbpx
More

  Медицински сестри излизат на протест пред здравното министерство

  Поводите за недоволството им са неизпълнените искания за реформи

  Синдикатът на медицинските специалисти излиза на протест пред Министерството на здравеопазването в сряда. Причината – исканията им за реформи в системата остават неизпълнени.
  Според тях високата смъртност в България се дължи на това, че в болниците няма кадри. Една сестра се грижи за 25-30 пациенти в добрите случаи, а повечето от тях са в пенсионна възраст, над 60 годишна възраст.
  От организацията отчитат, че Министрество на здравеопазването е увеличило приема на студенти в медицинските университети, въпреки това проблемът с недостига остава нерешен. Става ясно, че от 160 студенти завършват 16, а от тях в български болници отиват да работят между 4 или 5 души, след четиригодишно обучение.  Според синдиката главната причина за непривлекателността на професията у нас е ниското заплащане, което искат да се промени.

  Според медицинските сестри твърденията на здравните власти, че всичко е уредено и под контрол в болниците, не отговаря на истината.   
  Те настояват и за подписване на нов колективен трудов договор. За пореден път от синдиката ще поискат лечебните заведения да не са търговски дружества, а частните болници да не ползват публични средства.

  Протестът започва в 11 часа и се очаква да продължи до 14 ч.