fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 01:16:49
сряда | 25.05.2022 | 01:16:49
18.2 C
София

Мая Манолова: В четворната коалиция схемите не са спрени

Социалната политика е най-големият провал на правителството, заяви Манолова

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Лидерът на “Изправи се.БГ!” Мая Манолова определи социалната политика на правителството като най-големият провал на четворната коалиция. В “Денят започва” по БНТ тя заяви, че управляващите не са изпълнили предизборните си обещания и са подлъгали най-уязвимите групи – пенсионери, семейства с деца, хора с увреждания, земеделски производители.

Манолова допълни, че в момента от гражданската платформа водят над сто дела на пенсионери срещу неправилното преизчисляване на пенсиите им. Оспорва се решението на правителството да не включи индексациите от 2017, 2018 и 2019г. в преизчисляването на парите за най-възрастните.

Мая Манолова призова управляващите с предстоящата актуализация на бюджета да индексират пенсиите на база среден осигурителен доход от 2021г. , за да се компенсира в някаква степен инфлацията.

“Като гледаме как държавата харчи пари – резерв за зърно, ремонт на пътища, парк с батерии – пари в държавата има и те се харчат богато, но когато става дума за пенсионерите и работещите хора, се оказва, че пари няма,” каза Мая Манолова.

Тя упрекна управляващите, че вместо да работят за повишаване на доходите, спорят за постове.

“В коалицията спорят за постове, колко членове да има в комисии и кой кого съди. Ако затворите очи, този модел на управление е точно като на Бойко Борисов и може да се заблудите, че става въпрос за Борисов 4 – схемите не са спрени, в министерствата е назначен приятелският кръг и са разпределени като феодални владения,” каза Манолова.

Въпреки критиките си към управляващите обаче, Манолова не отговори директно на въпроса дали заради всичко изброено би отказала в бъдеще да си партнира с някоя от управляващите в момента партии.

На 1 май ще бъде учредена партията “Изправи се, България!”. По думите на Манолова това ще е социална партия, която ще работи за грижата за хората. Дали ще си партнира с новата партия на Стефан Янев зависи от приоритетите и неговото позициониране, добави Манолова.

Тя разкритикува и закона за колекторските фирми, внесен от вицепремиера Корнелия Нинова. Според Мая Манолова той е лобистки и защитава интересите на банките, а не на гражданите. Според нея банките също трябва да попаднат под санкцията на този закон, а топлофикациите ЕРП-тата и ВиК-дружествата не трябва да имат право да продават дълговете си на колекторски фирми.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук