fbpx
27.8 C
София
9 август 2022 | вторник | 13:03

Масови протести и напрежение в САЩ след като Върховния съд отмени правото на аборт

Абортът няма да стане автоматично незаконен в САЩ - но на отделните щати вече ще бъде позволено да решават дали и как да разрешават абортите

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Съединените щати са изпаднали в обществен хаос и шок заради решението на върховния съд да отмени правото на свободен аборт. С това си решение, съдът на практика отмени 50 годишното право на жените да прекратяват бременността си по собствено желание.

В резултат на това, страната е залята от протести и безпрецедентно разделение, коментират световните агенции. На практика, правото на аборт беше дълги години приемано като един от символите на свободния Запад.

Бившия президент Доналд Тръмп нарече решението на Върховния съд за отмяна на закона  Роу срещу Уейд като “победа за живота на белите”.

Коментарът предизвика аплодисменти от тълпата в събота вечер в Мендън, щат Илинойс.

Отмяната стана възможна именно заради факта, че Тръмп по време на президентството си назначи трима консервативни съдии в колегията на Върховния съд.

Абортът няма да стане автоматично незаконен в САЩ – но на отделните щати вече ще бъде позволено да решават дали и как да разрешават абортите.

Големи американски компании, включително Disney, JP Morgan и собственикът на Facebook Meta вече решиха, че ще покрият пътните разходи на служителите си за аборти, тъй като милиони американски жени са изправени пред ограничен достъп до процедурата.

А Американският щат Калифорния може да стане един от първите в страната, който ясно да гарантира правото на аборт и достъп до контрацептиви. Това става след като законодатели в щата гласуваха за поправка в местната конституция.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here