fbpx
30.8 C
София
4 юли 2022 | понеделник | 17:54

Масови нарушения при поддържането на площадките за игра установиха от прокуратурата

Проверени са над 7 хиляди съоръжения в цялата страна, голяма част са в нарушение на закона

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img

Проверка на Върховната административна прокуратура установи масови нарушения за поддръжка на площадките за игра на децата. Това съобщиха от държавното обвинение. Проверката е инициирана в изпълнение на конституционно установените правомощия на прокуратурата да следи за спазване на законността.  

Първоначално прокуратурата се самосезира след инцидент с дете на футболна врата на 17.06.2021 г. Оттам съобщават, че с цел обезпечаване живота и здравето на хората от ВАП е създадена организация, в резултат на която от териториалните прокуратури са инициирани проверки по спазване изискванията за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра в цялата страна  и начините на осъществяване на контрол от кметовете на общините. 

“Видно от докладите на контролните органи, основните нарушения, констатирани по време на проверките, са свързани с инспектирането и поддържането на площадките за игра, привеждането им в съответствие с изискванията за безопасност, липса на изготвен план за безопасност по чл.67 от Наредбата. Не се извършват и периодичен /по функционирането и стабилността на съоръженията за игра/ и годишен контрол /на общото ниво на безопасност на площадката за игра/ спрямо изискванията на Наредбата”, съобщиха от ВАП.  

Според прокуратурата не се съставят доклади за резултатите от проведените проверки. Именно поради липса на системно обследване на площадките за игра се достига до тяхното конструктивно изменение(наличие на счупени и изменени, нуждаещи се от ремонт или подмяна съоръжения), което създават риск от нараняване.  

От държавното обвинение съобщават, че при много площадки в страната липсват табели и поставени огради.  

“Към настоящия момент проверките на над 7000 площадки в страната са приключени. Много от тях не са били приведени в съответствие с изискванията на Наредба № 1 от 12.01.2009 г.”, заявиха от прокуратурата.  

За констатираните нарушения от териториалните прокуратури са изготвени общо 152 броя предложения по реда на чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт с оглед предприемане на мерки за премахване, възстановяване и обезопасяване на съоръженията в местата за игри. 

- РЕКЛАМА -spot_imgspot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here