fbpx
26.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 19:58:33
четвъртък | 26.05.2022 | 19:58:33
26.8 C
София

Мартин Димитров: Спирането на газа за България е опит Москва да разедини ЕС

Той разкритикува предишните управляващи от ГЕРБ заради забавянето на строежа на интерконектора с Гърция

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

България зависи от руския газ над 80%, няма друга такава страна от ЕС. Това заяви за БНТ депутатът от “Демократична България” Мартин Димитров. Той разкритикува предишните управляващи от ГЕРБ заради забавянето на строежа на интерконектора с Гърция.

“Ако бяха направили диверсификация, нямаше да зависим на 80% от един доставчик. От 2009 трябваше да започне строежът на интерконектора с Гърция. Този въпрос съм го задавал десетки пъти на всички възможни енергийни министри и имаше огромно подценяване на темата. Минаха 12 години и интерконекторът не е готов, което е въпрос на национална сигурност”, каза той.

Министерството на енергетиката има план за действие и трябва да се направи всичко възможна да бъдат осигурени количества газ до края на май.

“След това разчитаме, че ЕК ще започне изграждането на европейски енергиен съюз, в смисъл ЕС да договаря големи количества газ на по-благоприятни цени. Защото ЕС е огромен потребител и ако договаря като единен потребител, цените ще бъдат много по-добри”, заяви Мартин Димитров.

България има договор за доставки на руски газ до края на годината и в момента Русия го нарушава, подчерта Димитров. Той заяви, че България може да си потърси правата в арбитражен съд. “Това е опит на Москва да разедини ЕС, опит да се нанесе тежък удар срещу сегашното българско правителство, неизпълнение на международен договор. Опит за намеса във вътрешните работи на България”, коментира още той през БНТ.

Димитров заяви още, че пътната карта, подписана с “Газпром” от правителството на ГЕРБ, трябва да стане публична. “Искам да видя точно какво са подписали тогава, за да разберем има ли общо със случващото се сега. Поискахме от министъра на енергетиката, от “Булгартрансгаз”, от еврокомисаря по енергетика и никой не я представи, защото твърдят, че не притежават копие от нея”, каза още депутатът.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук