2.12.2022 | петък | 02:05

Мартин Димитров, ДБ: Проектът за бюджет на Белчев няма да се ползва от новото правителство

Публикувано:

Сподели поста:

Проектобюджетът, подготвен от служебния финансов министър Валери Белчев, не може да се синхронизира със структурата и плановете на новото правителство, които ще бъдат представени по-късно този месец. Това заяви икономистът и депутат на „Демократична България“ в новия парламент Мартин Димитров. Димитров. Той е част от коалиционните преговори по тема „Финанси“ между политическите партии през последната седмица.

„Приоритетите и подходът, който обсъждаме е различен. При това положение проектът на Валери Белчев няма да може да бъде използван. Ще трябва да бъде изготвен нов проект на бюджет за 2022 г.“, заяви Димитров.

Икономистът посочи, че е важно приемането на новия бюджет да не доведе до сътресения, които да се усетят от гражданите. Според него оставащите дни от декември трябва да се използват за изработването на нова бюджетна рамка, която да се приеме януари 2022 г.

„Ситуацията позволява януари да бъде приет бюджетът и да няма по-голямо закъснение“, каза той.

Димитров приема идеята данъците да не бъдат вдигани и дори предлага част от тях да бъдат редуцирани, защото според него това ще доведе до добра среда за икономически растеж. Според него правителството и парламентът трябва да направят всичко възможно цената на електроенергията да не се повишава, а през следващата година да се предвидят и компенсации за небитовите потребители.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху