fbpx
More

  Мария Габриел: „Зелената сделка“ е шанс за нови технологии и по-ускорено развитие

  Сред първите сто избрани европейски града, които поемат ангажимент до 2030 г. да бъдат климатично неутрални и интелигентни, са София и Габрово

  „Зелената сделка“ е шанс за нови технологии и за още по-ускорено развитие. Това смята еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

  Тя коментира, че „Зелената сделка“ ще разкрие нови работни места, предаде БТА.

  „Знаем, че много от регионите, определени сектори, ще имат преходен период,“ каза Габриел. И посочи, че ще трябва да се действа така, че да се успокоят страховете от промяната.

  Възможностите за растеж Габриел вижда и в новите технологии. Еврокомисарят смята, че България може да се позиционира добре, защото, по думите ѝ, т.нар. “високи технологични решения” не са свързани с точно определено място и засягат различни сектори – транспорт, енергетика, земеделие, здравеопазване.

  Сред първите сто избрани европейски града, които поемат ангажимент до 2030 г. да бъдат климатично неутрални и интелигентни, са София и Габрово. Това, което е важно, е тези намерения да се превърнат в инвестиционни планове и да се случват с гражданите, отбеляза тя.

  „В рамките на моя ресор – новата програма „Хоризонт Европа“, с бюджет 95,5 млрд. евро, 35 процента от средствата ще отидат за решения, свързани със „Зелената сделка“. На всички ни е ясно, че „Зелената сделка“ е свързана с промяна на поведение, с достъп до информация,“ добави тя.

  И обясни, че целта е учителите да имат достъп до обучения, за да придобият знания, които да предадат възможно най-достоверно на малките до най-големите в образованието. Това, по думите ѝ, ще допринесе и за бързата адаптация в бъдеще.