fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 10:08:05
петък | 27.05.2022 | 10:08:05
15.8 C
София

Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата

В същото време Атанас Атанасов чете книжки на деца в столичното 21-во училище

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Доскорошният директор на Народния театър Мариус Донкин апелира за оставката на министъра на културата Атанас Атанасов. На пресконференция досегашният директор на най-голямата ни трупа каза: “Категорично не приемам тази подигравка,  тази гавра от начина на провеждане на конкурса, от отношението към тези грешки, които са гавра и подигравка с националния културен институт Народен театър “Иван Вазов”. Това за мен е недопустимо. В този смисъл аз искам оставката на този министър”.
 
“Мъчих се да тръгна по една линия на мисълта как тя е вървяла, за да може този човек да бъде министър на културата на България. Министър, който трябва да продължи осъществи съществената промяна. Бях склонен да приема младостта, бях склонен да приема незнанието. Не мога обаче да си обясня съществуването на това място без опит, без възможност да познаваш културата и да реализираш тази промяна. Този смисъл за мен това не е промяна, а подмяна”, каза Донкин.

“Затова отново подчертавам Рестартирайте политиката си в културата. Сложете на това място този, който наистина може да направи промяната”, призова Мариус Донкин, допълва БТА.

В същото време министърът на културата Атанас Атанасов чете книжки на деца в столичното 21-во училище. Инициативата е на Асоциация “Българска книга” за подкрепа на грамотността, културата и образованието.

Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по темата за грамотността сред най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина.

Междувременно Министерството на културата обяви на официалната си страница резултатите от конкурсите за директор на осем театъра в София и страната.

Васил Василев е класиран на първо място в конкурс за Народния театър. На второ място е Бойко Богданов. Некласираните кандидати са Мариус Донкин и Сава Драгунчев.

Според резултатите Михаил Байков е новият директор на Младежкия театър “Николай Бинев”. На второ място е Димитър Митев. Некласираните кандидати са Борис Панкин и Илия Атанасов.

Мирослав Пашов е на първо място в конкурса за  директор на театър “Българска армия”, следван от Владлен Александров. 

Ясни са и новите директори на театрите в Пловдив – Кръстю Кръстев, Русе – Боян Иванов, Шумен – Илия Атанасов, и Стара Загора – Светла Тодорова.
  
Без класиран кандидат е приключил конкурса за Драматично-куклния театър във Враца.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук