fbpx
More

  Мариана Тошева: Не се изключва нова бежанска вълна

  297 000 украински граждани са влезли у нас, около 100 000 души все още са на българска територия

  „Трудно е да се прогнозира нова бежанска вълна, но не се изключва такава. Мисля, че достигнахме пика на бежанци. 297 000 украински граждани са влезли у нас, около 100 000 души все още са на българска територия. Това е напълно нормално съотношение спрямо останалите европейски страни. В последните десетина дни се наблюдава динамика на влизане и излизане в Украйна.“

  Това съобщи в ефира на БНТ Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

  По думите й, това е напълно нормално съотношение спрямо останалите европейски страни. В последните десетина дни се наблюдава динамика на влизане и излизане в Украйна.

  Най-много украински бежанци има по Черноморието – не само настанени в хотелите по държавната програма, но и такива които сами са намерили подслон.

  Около 40% от проучените от анкетьори хотели остават в държавната програма. 12 000 души остават по програмата, допълни Тошева.

  „Детайлизира се програмата, най-вероятно тя ще минава и през Агенцията по заетостта, а сумата за подпомагане по наем ще минава през работодателите. Хотелиери са готови и да наемат персонал по трудови договори,“ обясни още Тошева.

  Сложна е логистиката по транспортирането на около 30 000 бежанци. Ангажимент е поет от министерството на транспорта с допълнителни вагони на влакове от Варна и Бургас до различни гари в страната.

  Според Тошева, 15 лева без ДДС е сума почти равна на себестойността за самите хотелиери, но виждайки нуждата на бежанците, те са заявили, че ще продължат да участват в програмата. Освен това, активно се търси работа за настанените в хотели бежанци.

  Базите за настаняване са проверени и отговарят на условията, подчерта Тошева. Тези за 15 лева на ден трябва да предлагат и изхранване по три пъти на ден. Има и възможност за бази без изхранване.