26.11.2022 | събота | 21:32

Мариана Тошева: До 72 часа е предвиденият престой в буферни зони за бежанците

Публикувано:

Сподели поста:

Хаос с настаняването на украинските бежанци в базите в Елхово и Сарафово. 

Максимум до 72 часа е предвидено оставането в буферните зони, но се прави всичко възможно този престой да се съкрати, каза още Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците в предаването “Още от деня”. 

Условията са скромни, те са такива, в които много от българските граждани почиват, допълни тя.

До момента никой не сме настанили в Елхово. Очакваме 64 човека от Варна, които ще пристигнат на гарата в Ямбол и ще бъдат превозени, обясни Тошева.

Има достатъчно мляко от БЧК и в момента имаме кутии. Сутринта донесоха прясно приготвени закуски за всички. Има вода, тоалетна хартия, памперси… Направихме организация с 4 типа групи, за да може да напаснем наличните бази. Шест автобуса заминаха към почивните бази в страната, обясни Тошева.

Беше много трудно да информираме по-рано. Имаше точен план коя група към коя база тръгва и имаше различни реакции, допълни тя.

Понякога на 4-5 минути се налагаше да взимаме решения как да насочваме, подчерта Тошева.

Основната тежест за оценката падаше точно на подробната анкета, в която над 40 000 човека бяха описани с техните нужди и така успяхме да ги отсеем. Опитвали сме се адекватно да отговаряме на нуждите и най-вече са приоритизираме уязвимите групи – майки с деца и цели семейства, които да не се разделят, обясни Тошева.

Тя е категорична, че самите хотелиери също са подали информация колко лица нямат нужда от подкрепа след 31 май. На тази база са направени разчети за базите и са адаптирани местата.

Тошева не пожела да коментира настроенията сред бежанците. Каза, че много хора са се организирали да бъдат извозени от България с туроператори от Украйна.

Хората, които имат нужда, не се виждаха. Напред излязоха други хора. Тези, които остават, благодарят за възможността да остана в България, каза Тошева.

По последна информация, все още има хотели, от които хората ще си тръгнат утре и ще бъдат насочени към държавните бази според профилите им.

Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://www.newsone.bg
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.
София
облачно
3 ° C
4.8 °
1.8 °
80 %
1.5kmh
96 %
сб
3 °
нд
5 °
пн
4 °
вт
6 °
ср
6 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...