fbpx
More

  Мариана Тошева: До 72 часа е предвиденият престой в буферни зони за бежанците

  По думите й до момента никой не е настаняван в Елхово

  Хаос с настаняването на украинските бежанци в базите в Елхово и Сарафово. 

  Максимум до 72 часа е предвидено оставането в буферните зони, но се прави всичко възможно този престой да се съкрати, каза още Мариана Тошева, председател на Агенцията за бежанците в предаването “Още от деня”. 

  Условията са скромни, те са такива, в които много от българските граждани почиват, допълни тя.

  До момента никой не сме настанили в Елхово. Очакваме 64 човека от Варна, които ще пристигнат на гарата в Ямбол и ще бъдат превозени, обясни Тошева.

  Има достатъчно мляко от БЧК и в момента имаме кутии. Сутринта донесоха прясно приготвени закуски за всички. Има вода, тоалетна хартия, памперси… Направихме организация с 4 типа групи, за да може да напаснем наличните бази. Шест автобуса заминаха към почивните бази в страната, обясни Тошева.

  Беше много трудно да информираме по-рано. Имаше точен план коя група към коя база тръгва и имаше различни реакции, допълни тя.

  Понякога на 4-5 минути се налагаше да взимаме решения как да насочваме, подчерта Тошева.

  Основната тежест за оценката падаше точно на подробната анкета, в която над 40 000 човека бяха описани с техните нужди и така успяхме да ги отсеем. Опитвали сме се адекватно да отговаряме на нуждите и най-вече са приоритизираме уязвимите групи – майки с деца и цели семейства, които да не се разделят, обясни Тошева.

  Тя е категорична, че самите хотелиери също са подали информация колко лица нямат нужда от подкрепа след 31 май. На тази база са направени разчети за базите и са адаптирани местата.

  Тошева не пожела да коментира настроенията сред бежанците. Каза, че много хора са се организирали да бъдат извозени от България с туроператори от Украйна.

  Хората, които имат нужда, не се виждаха. Напред излязоха други хора. Тези, които остават, благодарят за възможността да остана в България, каза Тошева.

  По последна информация, все още има хотели, от които хората ще си тръгнат утре и ще бъдат насочени към държавните бази според профилите им.