fbpx
More

  Маргаритов: Търговци, които използват антикризисните мерки, за да изкарват печалба, ще се наказват

  Примерите са два - при опитите от миналите месеци да бъдат вдигнати цените на горивата и на олиото

  КЗП и Комисията за стоковите борси и тържища са започнали изработване на методика за мониторинг върху ефекта от антикризисните мерки и по-строг контрол над търговците на храни. Това заяви за БНТ Димитър Маргаритов, който в последните 7 години беше председател на КЗП, а от дни е зам.-министър на икономиката.

  Механизмите за контрол, които и сега съществуват, дават своя резултат, за да не се стига до шоково поскъпване на цените от първа необходимост, допълва Маргаритов. Примерите са два – при опитите от миналите месеци да бъдат вдигнати цените на горивата и олиото, намесата на контролните органи показа, е подобни опити могат да бъдат пресечени.

  Според Маргаритов наред с тези механизми трябва да се търсят извънредни и временни допълнителни механизми за контрол, които да влияят върху ценообразуването на определени групи стоки, върху които ще има облекчение.

  Например, за мярката с намалението от 25 стотинки на литър на бензиностанциите, ако се види, че в рамките на дни или часове горивата масово поскъпват с 25 стотинки, означава че трябва органът, който контролира съответния пазар да се намеси и да установи дали няма съгласувани практики по отношение на този бизнес да се вдигнат цените изведнъж по мярка, която държавата е предвидила за хората, а тези пари да отидат в джоба на търговеца.

  В хода на прилагане на мерките може да се въведат допълнително такива механизми, категоричен е Маргаритов.

  Той смята, че има начини, при които може да бъде установено дали определени търговци не злоупотребяват със ситуацията и няма да злоупотребяват с допълнителната финансова подкрепа, която държавата им дава, за да изкарат печалби на гърба на хората.

  Според него има наказани за нелоялни търговски практики за недоставените по-евтини стоки, рекламирани на промоция или обявяване на цени, което не е извършено спрямо закона.