fbpx
More

  Манфред Вебер подкрепи приемането на Украйна в ЕС

  Киев изрази недоволство във връзка с отказа на някои страни от ЕС да ускорят одобряването му за кандидат с оглед руската инвазия от 24 февруари

  Приемането на Украйна в Европейския съюз е приоритет, заяви германският евродепутат Манфред Вебер след избирането си вчера начело на Европейската народна партия – проевропейска дясна политическа сила, която в момента преживява трудности, предаде Франс прес.

  Вебер, който беше единственият кандидат за приемник на бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск, е изправен пред трудната задача да възстанови влиянието на ЕНП след тежките поражения, които тя претърпя във Франция и Германия.

  “Първото послание, което трябва да изпратим сега, е: да, вие можете да станете член на Европейския съюз”, заяви Вебер в слово след избирането си в Ротердам, Нидерландия.

  “ЕНП подкрепя кандидатския статут за нашите украински приятели, също и за Република Молдова”, добави той в присъствието на бившия украински президент Петро Порошенко, срещу когото е образувано дело в Украйна, но властите му разрешиха да присъства на събитието.

  Киев изрази недоволство във връзка с отказа на някои страни от ЕС да ускорят одобряването му за кандидат с оглед руската инвазия от 24 февруари. Този месец се очаква по въпроса за кандидатския му статут да се произнесе Европейската комисия.

  Вебер заяви, че следващият приоритет е ЕНП да възстанови своя статут на първа политическа сила, след като партиите от консервативната десница търпят едно след друго поражения в ЕС.

  “Нека бъдем честни: не сме в най-добрия момент от своята история”, призна Вебер, цитиран от БТА.