fbpx
18.5 C
София
13 август 2022 | събота | 05:34

За райския газ и мълчанието на агнетата – споделена история на една майка

Тя е родител на пострадало след натравяне със субстанцията 15-годишно момче в Правец

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Проблемът с употребата на райски газ от тийнейджъри не е от днес. Множество са примерите какво се случва след досег с него. Поредният случай разказва Елица Йорданова. Той е свързан със сина ѝ, който в дискотека в Правец диша райски газ и го смесва с алкохол. Резултатът – посещение на токсикологията в “Пирогов”.

Елица Йорданова
Снимка: Публичният ѝ фейсбук профил

NewsONE публикува публикацията ѝ без редакторска намеса:

Добро утро от 122-ри кабинет в Пирогов. За тези от вас, които не знаят, това е кабинета по токсикология. Там съм с моя син, Макс, на 15 години, който е все още в безсъзнание след употреба на алкохол и райски газ в дискотеката в град Правец, въпреки положените за него грижи в спешното отделение на поликлиниката в града, и след 3-те банки глюкоза…

В безсъзнание и с 1.43 промила алкохол според теста с дрегер. Нормално, добро момче, спортист, който не пуши, никога не е употребявал алкохол, райски газ и т.н. се опитва да пребори отровата в кръвта си. Това не е разказ за вредите от алкохола, нито за възпитанието, нито за това кой за какво е отговорен или виновен в конкретната ситуация. Това е разказ за всеобщото малодушие, за страха в малкия град и за мълчанието на агнетата.

Снимка: Публичният фейсбук профил на Елица Йорданова

Ще се опитам да бъда максимално кратка, тъй като пиша с едната ръка, докато с другата държа главата на детето си, което се опитва да повръща. Всъщност няма какво толкова да ви разказвам, просто ще ви задам няколко въпроса, а вие не се чувствайте длъжни да ми отговаряте. Отговорете на себе си. Защо в Правец всички знаят какво се случва в дискотеката, собственост на кмета на града Румен Гунински, но всички си мълчат? Защо в дискотеката се допускат малолетни лица с хвърчащи, попълнени от когото и да е декларации, въпреки, че в тях изрично се посочва, че трябва да са попълнени от родител? (Ще очаквам Ивайло Иванов Иванов, роден през 85-та година, живущ в 204-ти блок и с телефон 087*******, представящ се за родител на моя син, да се свърже с мен, за да уточним въпроса за родителските права). 

Защо в дискотеката се продава алкохол на малолетни лица? Стандартната реплика на лицето, представящо се за управител на дискотеката (да се чете синът на Румен Гунински) е, че “те така си идват – пияни”. Ако това е така, защо охраната на дискотеката допуска вътре малолетни лица употребили алкохол? Защо в дискотеката се продават балони с райски газ на малолетни лица? Дали на някого е хрумвало да провери какво се случва в единственото заведение в града, от което се чува силна музика в 2:30 сутринта? Дали на някого е хрумвало да провери защо пред заведението е пълно с пияни, неадекватни и повръщащи младежи? Дали на някого е хрумвало да пусне жалба, да предизвика проверка, да потърси публичност, да реагира? Какво мисли полицията по въпроса? Какво мисли Община Правец по въпроса? Какво мислят гражданите на Правец? Защо всички, с които разговарях тази нощ гледат в земята и хапят устни, когато им задавах същите въпроси? Разбирате ли накъде бия…? 

Ние българите сме много добри в това да си заравяме главата в пясъка, да чукаме на дърво и да се надяваме такова нещо да не се случи в нашата къща. “Да не дава Господ” си го повтаряме във всеки случай, при който нещо лошо сполети роднини, колеги, приятели. Като че ли, той Господ няма друга работа, освен да ни предпазва от лоши неща. Като че ли нямаме мозъци, сърца, ръце и усти, с които да направим нещо. Преди да е станало късно, преди нещастието да е почукало и на нашата врата. Замислете се, погледнете децата си, пак помислете и после отговорете на себе си. Защото ако тази нощ, “не дай си Боже” имахте нужда от линейка за вас, вашето дете, ваш близък, приятел или роднина, тя нямаше да е на разположение. Тази нощ единствената линейка в Правец кара моя син към токсикологията на Пирогов. П.п. Огромна, майчина благодарност на момчетата, които на ръце са занесли сина ми до спешното.

Всеки прочел тези редове ще вземе своите поуки или ще си направи кратка равносметка. Няма да даваме оценки, а само една история, само думите на една майка.

Изводите оставяме на вас !

Публикацията ѝ предизвика широк отзвук. Потребители на социалната мрежа съобщават, че ефектът от проверките на КЗП е нулев, защото няма сила, която да спре дилърите и продавачите на балоните и райския газ. Посочват, че в момента по плажните барове и дискотеките по морето цари беззаконие и анархия, което според тях никой не може да контролира. Остава да разберем дали държавата е по-слаба от шепа “бизнесмени”, които смятат, че са над закона.

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img