fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:12:40
сряда | 25.05.2022 | 00:12:40
18.2 C
София

Макрон започна втория си президенски мандат с обещание да изгради една по-силна Франция

Той каза, че "не бива да се допуска изостряне на конфликта в Украйна и в Европа трябва да бъде изграден нов мир"

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция за втори петгодишен мандат, предадоха световните осведомителни агенции.

На официалната церемония в Елисейския дворец той заяви, че френският народ се е обявил за независимост в днешния дестабилизиран свят и подчерта, че е изключително важно да бъдат предприети действия за една по-независима Франция.

“Франция направи своя избор в полза на ясния проект за бъдеще, независимост и прогрес”, каза Макрон и благодари на избирателите. “Народът избира президента – това е нов мандат и нов президент”, добави той, имайки предвид, че избирателите са се променили в сравнение с преди пет години и имат нови очаквания към президента, за когото са решили да гласуват.

В речта си при встъпване в длъжност Макрон постави ударението върху обещанието да работи за една по-силна Франция, а говорейки за външната политика, каза, че “не бива да се допуска изостряне на конфликта в Украйна и в Европа трябва да бъде изграден нов мир”. “Тъкмо в трудните моменти Франция винаги е показвала най-добрите си качества”, заяви той. “Предстоят ни сериозни инвестиции по пътя към модела “Франция 2030″, който ще направи Франция по-енергична и по-силна”, продължи той. “Страната трябва да живее по-добре и да намери отговор на предизвикателствата на времето.”

“Наша цел трябва да бъдат реформите и единството”. “Това ще позволи да положим основите на демократичното възраждане, от което се нуждае нашата страна”, каза френският лидер. Той се обяви и за по-достъпна образователна и здравна система, допълва БТА.

Пред около 450-те гости на церемонията, състояла се в балната зала на Елисейския дворец, преизбраният френски президент каза също, че трябва да бъде намерен подходящ начин за сключването на нов обществен договор.

Преди две седмици 44-годишният Макрон, който управлява от 2017 г., спечели балотажа на президентските избори срещу крайнодясната националистка Марин Льо Пен, с гласовете на 18,7 милиона избиратели (58,55 процента) срещу 13,2 млн. гласа (41,45 процента) за Льо Пен. Макар и церемонията по встъпването в длъжност за втория му мандат да беше днес, новият му мандат официално ще започне на 14 май и ще продължи до 2027 г.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук