fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 14:05

Макрон: Шенгенското пространство трябва да бъде изцяло реформирано

Пред министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС френският президент предложи създаването на Шенгенски съвет

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Шенгенското пространство за свободно движение в Европейския съюз трябва да се управлява посредством редовни министерски срещи подобно на еврозоната. Той уточни, че това може да започне още следващия месец, предаде БТА.

Пред министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС Макрон предложи създаването на Шенгенски съвет – орган, който ще преценява как функционира пространството за свободно движение, ще взема общи решения и ще улеснява съгласуването на действията при кризи.

“Този Съвет може да стане лицето на силна, защитена Европа, която е спокойна за контрола по границите си, а следователно и за съдбата си”, каза Макрон при посещение в град Туркоен, Северна Франция.

Той отбеляза, че Съветът може да бъде учреден още на следващата среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на 3 март.

“Длъжни сме да реформираме Шенген. Не може да има свобода на движението, ако не контролираме външните си граници”, заяви той.

Франция предложи също създаването на механизъм за спешно реагиране, който може да бъде задействан при възникване на заплаха за външните граници на съюза.

- РЕКЛАМА -spot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img