fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:07:32
сряда | 25.05.2022 | 00:07:32
18.2 C
София

Македонските българи: Никакви отстъпки към Скопие

Организациите на българите в РСМ настояха пред София да не търгуват ветото срещу падане на американските визи и приемане в Шенген

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Организациите на македонските българи в Северна Македония призоваха властите в София да не отстъпват в исканията си към Скопие и да не търгуват ветото за присъединяване към Европейския съюз срещу влизане в Шенген и падане на визите за САЩ.

Те написаха писмо, адресирано до премиера Кирил Петков, президентът Румен Радев, председателя на Народното събрание Никола Минчев и председателите на парламентарните групи в парламента.

“Ключът към бъдещото разширяване на Европейския съюз трябва да бъде равноправието и добруването на всички народи от региона и на онези части от тях, които по силата на сложната балканска история, днес живеят в съседни страни, сред други народи. Ние, македонските българи, сме именно такава част от народ, която вече
десетилетия е откъсната от своята татковина, че сме понесли много мъка, страдания и унижения, че оцеляхме, въпреки насилствената асимилация, въпреки липсата на така нужната ни през годините подкрепа, с каквато околните държави щедро обгрижват своите тук”, пишат сънародниците ни, живеещи в югозападната ни съседка.

Македонските българи изразяват готовност да работят пълноценно и равноправно за своята държава, за нейното икономическо, политическо и обществено извисяване, а не като граждани “втора категория“.

Според тях това може да стане единствено и само, ако получат конституционни гаранции за тяхното равноправие с останалите народи, както са вписани в македонската конституция.

“Ние не искаме нищо друго освен равноправие. Ние искаме, както всички останали части от народи в РС Македония, да се радваме на своя език, традиции, история, паметници и всичко останало, което е свързано с нашата идентичност”, се посочва още в призива.

Припомняме, че преди два дни лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов публикува пост в социалните мрежи, в който предложи ветото за присъединяване към Европейския съюз да бъде вдигнато, ако Брюксел допусне България в шенгенското пространство, а САЩ премахнат визовия режим за български граждани. Идеите на Трифонов обаче не срещнаха подкрепа в многопартийната коалиция.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук