fbpx
11.3 C
София
четвъртък | 19.05.2022 | 23:54:39
четвъртък | 19.05.2022 | 23:54:39
11.3 C
София

Македонски за напреднали

от Драго Симеонов

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

В края на този текст ще бъде постигнат огромен успех по отношение напредъка и надграждането на развитието на отношенията ни като такива, но и в духа на съвсем нова перспектива, както бе и казано, с Република Северна Македония. Но това ще е чак в края на текста. Чакайте да започнем отначало.

Следвайте мисълта ми, моля. Преди десетина дни имаше Консултативен съвет по национална сигурност при президента. Хоп, изгубих ви. Моля ви, не се разсейвайте. Помните, имаше такъв съвет, на който председателя на Народното събрание се оказа с позитивен тест и това беше новината. Хахаха, голям смях падна как хем национална сигурност, хем не  е сигурно изпозаразил ли е останалите или не. Костадин Костадинов от “Възраждане” пък се изфука, че заради него така станало, да му попречат да си оглави протеста. И ние се разсеяхме, понеже нали сертификати, това-онова, така и пропуснахме да чуем ясно какво ще си говори нашият премиер с македонците на предстоящата визита.

После, ако помните, започнахме едно усукване колко дълга трябва да е карантината за ваксинирани с три игли и дали да е повече, по-малко или равна на тази с две, една, нула и минус една. Любимата ни епидемиологична математика. Защото беше важно да се иде до Република Северна Македония в добро здраве и без опасност после да ни обвинят, че им сеем зараза. То само това остана като обвинение да ни лепнат. Следите ли още мисълта ми? Знам, че малко усукано стана, но то това й е хубавото на политиката.

После все пак се състоя въпросния протест за сертификатите, Костадинов си спази карантината и го ръководи по зуум, а пък Ицо Хазарта, любимия депутат на прогресивната общественост и носталгичните меломани, нарече и той не знае кого „шепа фашаги”. Ваксиниран фейсбук изригна в антифашистка дейност, понеже в думата има „Ф” и „Ш”, много е сладичка за произнасяне, та се започна – ти си фашага, че не искаш сертификат, не, ти си фашага, че искаш. Изобщо страшно фешън стана да се използва тая дума. Следите ли още линията?

После министър-председателят с намалена карантина отиде все пак до Скопие, където никой не разбра какво точно стана. Той вика: голям успех, противниците му викат: голяма грешка. Стана ясно, че ще има пряка самолетна линия, което е страхотна новина. И че те нямали териториални претенции към нас. Което е още по-страхотна. И след това в една енигматична реч Петков дръпна някакъв фрийстайл за фашизма, по-витиеват и от тоя на Хазарта. Но в общи линии пак нещо от рода, че ние не сме фашаги, но ей ония там са. Много му разбира главата и на него, и на Хазарта, какво пише в македонските учебници за нас и че с тая думичка трябва да се внимава, особено преди такива срещи.

И ето ни пак тук, на родна земя. Постигнали огромен успех с неясни параметри и дръпнали неразбираема реч с доста познати думи в нея. Освен това си прекроихме здравните правила, за да не позволим да ги прекроят някакви протестиращи, плюс това си поиграхме фриволно с термина фашаги.

Хора, ние сме истински натурални македонци! Така трябваше да им кажем. Просто говорим на по-стар диалект от вашия.

А ето го сега и огромния успех по линия напредъка. Предлагам и ние да започнем да използваме македонския език, но само за дипломатически цели. Ще им го вземем, без да ги питаме. Изненада, един вид. И като тръгне наш политик да държи реч след такава визитата, да си каканиже на македонски. И хем няма да го разбираме напълно, хем няма да искаме преводач от гордост. Харесва ли ви идеята?! Мисля, че г-н Петков наистина направи важна стъпка по линия да не разберем какво точно се е говорило. И все пак да е постигнато разбирателство. Това е то македонски за напреднали.

- Реклама -spot_imgspot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук