fbpx
19.1 C
София
13 август 2022 | събота | 01:24

Македонски духовник приравни умишления отказ от ваксинация със самоубийството на атентатор

Преспанско-пелагонският митрополит Петър тълкува неваксинирането като пречка за преминаване в Небесното царство

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Науката и религията рядко достигат до публично единомислие по важни обществено-социални теми, но в Република Северна Македония изглежда, че църквата е намерила свой начин да подкрепи ваксинационния процес.

Митрополитът на Преспа и Пелагония – Петър, даде обширно интервю по местната телевизия “Алфа”, в което коментира актуалната пандемична ситуация. Според духовника умишленият отказ от ваксиниране без уважителна причина наподобява терористична атака на атентатор – самоубиец:

“Не искам да ме разбирате погрешно, но ако не съм ваксиниран и ме постигне смърт, значи съм потенциален или дори истински самоубиец. А вие много добре знаете, че атентаторите -самоубийци нямат право да влизат в Царството небесно. Преминах през Covid и сега говоря като човек, преживял заболяването. Бях в тежко здравословно състояние и само аз знам какво ми беше”, споделя митрополитът.

В същото време Петър приема, че има хора, които не могат да си поставят ваксина по обективни здравословни причини.

„Всички ние в Синода сме ваксинирани и повечето свещеници са ваксинирани. Хората, които са били ваксинирани, могат да получат тежка здравна картина, но рядко се случва ваксинирани с две дози да починат от коронавирус. Всички трябва да признаем, че има много хора, които предават вируса безсимптомно, но не знаят, че го предават. Трябва да бъдем сериозни по отношение на това заболяване и моят призив е всички ние да го приемем сериозно и да не позволяваме пропагандата, че вирусът не съществува или че хората са чипирани чрез ваксината, да се разпространява.“

В началото на октомври властите в Република Северна Македония определяха ситуацията с разпространението на вируса като стабилна. Към 8 октомври повече от 44% от пълнолетното население в държавата беше напълно ваксинирано. За съжаление обаче страната попада в негативната статистика за най-много жертви на база новозаразени, заедно с Перу, Босна и България.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img