fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 04:10

Македонска патриотична организация в Канада изпрати писмо до Конгреса на САЩ с апел за защита на правата на българите в РСМ

Организацията призовава американските институции да насърчат властите в Република Северна Македония да гарантират политическите права и недискриминацията на македонските българи

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Македонската патриотична организация “Правда”-Торонто, клон на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада, е изпратила писмо до членовете на американския Конгрес с апел за защита на правата на българите в Република Северна Македония. Копие от писмото е изпратено и до Държавния департамент. Това съобщи за БТА председателят на МПО “Правда”-Торонто Александър Караджов.

В него се посочва необходимостта от конституционни гаранции за недискриминиране на българите в Северна Македония. „Ние сме за членството на Република Северна Македония в ЕС, но не за сметка на българите там и на нашата история“, посочи Караджов. Той обясни, че МПО “Правда” е към църквата “Свети Кирил и Методий” в Торонто и посочи, че църквата е основана през 1910 г. от българи от Македония, с българско самосъзнание, емигрирали след Илинденско-Преображенското въстание.

Според Караджов няма никакво оправдание македонските българи да не бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония, заедно с вече споменатите там други националности. “Няма оправдание българската историческа идентичност да остане изкоренена от училищата и учебниците, а на децата ни да се внушава версия на историята ни, която е обидна за нашите предци”, се казва в текста. “Ние вярваме, че конституционното признаване на правата на българите в Република Северна Македония е ключов инструмент за постигане на стабилност в бившата Югославската република”, допълва МПО “Правда”-Торонто.

Организацията призовава американските институции да насърчат властите в Република Северна Македония да гарантират политическите права и недискриминацията на македонските българи.

- РЕКЛАМА -spot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img