fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 17:53:24
петък | 27.05.2022 | 17:53:24
28.8 C
София

“Майкрософт”: Руските хакерски атаки срещу Украйна се извършват едновременно с физически нападения

Почти половината от вредните атаки са били насочени срещу критична инфраструктура

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Кибератаки на подкрепяни от държавата руски хакери са унищожили данни на десетки организации в Украйна и са довели до “хаотична информационна среда”, се казва в доклад на “Майкрософт”, съобщи Асошиейтед прес.

Почти половината от вредните атаки са били насочени срещу критична инфраструктура, като в много случаи са били извършени едновременно с физически атаки, се отбелязва в доклада.

Виктор Жора, заместник-началник на украинската правителствена агенция, отговаряща за киберсигурността, заяви вчера пред репортери на брифинг, че кибератаките срещу телекомуникациите понякога са съвпадали с артилерийски и други физически атаки.

“Майкрософт” оценява, че свързаните с Русия групи за заплахи са “предварително са се подготвяли за конфликта още през март 2021 г.”, като са хаквали мрежи, за да получат опорни точки, които по-късно биха могли да използват за събиране на “стратегическа информация и информация за бойното поле или за улесняване на бъдещи разрушителни атаки”.

По време на войната руските кибератаки “на моменти не само са влошавали функциите на набелязаните организации, но са се стремили да нарушат достъпа на гражданите до надеждна информация и критични жизнени услуги и да разклатят доверието в ръководството на страната”, се казва в доклада от 20 страници на звеното за цифрова сигурност на компанията.

Кибероперациите на Кремъл “са имали въздействие от гледна точка на техническото нарушаване на услугите и предизвикването на хаотична информационна среда, но “Майкрософт” не е в състояние да оцени по-широкото им стратегическо въздействие”, се казва в доклада.

Сривовете, причинени от руската кибернетична дейност, са били по-скромни, отколкото мнозина очакваха преди инвазията на 24 февруари, и според “Майкрософт” вредните атаки “са били придружени от широки шпионски и разузнавателни дейности”, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук