fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 00:31:10
петък | 20.05.2022 | 00:31:10
11.3 C
София

Майка на четири деца е новият председател на Европарламента

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Европейският парламент избра днес малтийката Роберта Мецола от Европейската народна партия (ЕНП) за председател на институцията до изборите за евродепутати през 2024 година. Тя е адвокат по професия и майка на четири деца.

Мецола, досега зам.-председател на ЕП, навършва днес 43 години.

Мецола бе избрана още при първото гласуване и получи 458 гласа, при необходими 309 за абсолютно мнозинство, предава БТА.

В словото си след обявяването на резултатите от избора тя обеща да не жали сили в защита на интересите на гражданите, както и да се постарае да укрепи вярата в ЕС.

Мецола призова да се противодейства на ударите срещу ЕС, говори в защита на малцинствата, на Украйна, за Западните Балкани и за обединението на Кипър.

Тя призова ЕС да не позволява никога диктаторите да го разделят.

В словото си новият председател на ЕП изрази подкрепа за разследващите журналисти и почете паметта на Дафне Галиция и Ян Куциак.

Мецола е третата жена в историята, която оглавява ЕП. Нейните предшественички бяха от Франция – Симон Вей, избрана през 1979 г., и Никол Фонтен, оглавила институцията през 1999 година.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук