fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 03:36

Магистрала “Хемус” и пътят Ботевград-Видин ще са готови през 2027 година

Парите за ремонт на "Хемус" са били прибрани от правителството на Стефан Янев, твърдят на публично обсъждане от транспортното министерство

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Магистрала “Хемус” и скоростният път Видин – Ботевград е възможно да бъдат завършени през 2027 г. Това стана ясно по време на публичното обсъждане на големите инфраструктурни проекти, организирано от вицепремиера и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов, което се излъчва на живо на страницата му във “Фейсбук”.

От обсъждането стана ясно, че парите, които са били заделени за строителството на магистрала “Хемус” за участъка от пътен възел “Боаза” до разклона за Велико Търново, са били изтеглени от сметката на “Автомагистрали”. Става дума за 500 милиона лева. В момента държавната фирма разполага с 2 милиона лева.

По тази причина в държавния бюджет за 2022 г. трябва да бъдат заложени 330 млн. лв., за да може да се разплаща с фирмите, стана ясно по време на обсъждането.

За участъка от “Боаза” до Велико Търново в края на 2018 г. правителството на ГЕРБ отпусна 1.35 млрд. лв. От тях 850 млн. лв. вече са разплатени на изпълнители. Останалите 500 млн. лв. са били върнати обратно на държавата по времето на първия служебен кабинет на Стефан Янев.

За строителството на скоростния път Видин – Ботевград е необходимо да бъдат заложени 642 млн. лв. в бюджета за 2022 г.

Магистрала “Европа” в участъка до сръбската граница ще бъде завършена до средата на 2022 г., обещаха от АПИ. Тогава ще приключи и “терористичната атака”, както я нарече Караджов, за пътуващите по направлението.

Началникът на ДНСК Лиляна Петрова обяви, че ще бъдат наложени административни наказания на изпълнителя, заради лошата организация на движение по време на строителството.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img