fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 14:49

Мъчат ни магнитни бури през юли

В такива периоди лекари съветват да се минава на по-лек режим

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Повишена активност на магнитни бури отчитат учените през последните дни.

“От 2 юли насам през около 2 дни се наблюдават кратки смущения с неголяма интензивност. На 7-ми достигнаха ниво на буря“. Toва каза пред Нова телевизия проф. Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Тези магнитни вълни се дължат на вторично генерирани вълни в междупланетното пространство, а не на директни изригвания на Слънцето, обясни професорът. Затова те не са били предвидени и в дългосрочния календар на месеца.

Кратки и слаби, те не влияят на техниката, но пък най-чувствителните хора са ги усетили.

“Слънцето се променя на 11 активни цикли. Сега сме в началото на слънчевия цикъл. Очаква се слънчевата активност да е по-слаба, но прогнозираният модел на учените не се наблюдава”, допълни Трифонова.

В такива периоди лекари съветват да се минава на по-лек режим, като се премахнат активни дейности – работа и големи и дълги разходки на открито.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img