fbpx
18.2 C
София
вторник | 24.05.2022 | 23:41:50
вторник | 24.05.2022 | 23:41:50
18.2 C
София

МААЕ съобщи, че Украйна е извършила първи ротации на персонала в АЕЦ “Чернобил”

Агенцията скоро ще изпрати мисия там, за да подпомогне за връщането на централата към нормалността

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Украйна е уведомила Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че е извършила първата от три седмици ротация на персонал в Чернобилската АЕЦ, съобщи генералният директор Рафаел Гроси. Той добави, че агенцията скоро ще изпрати мисия там, за да подпомогне за връщането на централата към нормалността, предаде Ройтерс.

Руските войски окупираха бившата АЕЦ северно от Киев, след нахлуха в Украйна на 24 февруари, но в началото на този месец украинската ядрена компания “Енергоатом” обяви, че те са напуснали централата и са се насочили към границата с Беларус.

МААЕ съобщи, че Украйна ѝ е предоставила повече информация за щетите по аналитичните лаборатории към обекта, които са за наблюдение на радиацията, и е заявила, че помещенията са “разрушени, а инструментите за анализ откраднати, счупени или повредени по друг начин”.

Прилежащ информационен и комуникационен център също е повреден, а автоматизираното предаване на данни от радиационния мониторинг е деактивирано, са съобщили украинците.

“Макар и да е доста положителен фактът, че украинските власти постепенно възстановяват регулаторния контрол над обекта в Чернобил, е ясно, че има още доста работа, докато мястото се върне към нормалността”, каза Гроси.

Относно мисията до Чернобил на МААЕ, за която посочи, че ще се състои веднага, щом бъде възможно и че ще я оглави лично, Гроси каза, че е в тясна връзка с Украйна за подготовката на посещението, което се очаква да се състои “скоро”, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук