fbpx
28.6 C
София
15 август 2022 | понеделник | 18:50

Лют спор в парламента да стане ли 24 май Национален празник на България

В хода на дебата стана ясно, че ресорната комисия по труда не подкрепя законопроекта

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Дебатът за промените в Кодекса на труда прерасна в исторически спор за датите 3 март и 24 май. Спорен за депутатите в пленарна зала се оказа внесеният от ПГ ГЕРБ-СДС законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, с който се предлага парламентът да обяви датата 24 май за национален празник на България.

В хода на дебата стана ясно, че ресорната комисия по труда не подкрепя законопроекта. Депутатите от “Има такъв народ”, “БСП за България” и “Възраждане” настояха да не се противопоставят двата празника. От “Демократична България” заявиха, че темата е важна, но не може да бъде обсъждана просто като една от многото промени в Кодекса на труда.

От името на вносителите Радомир Чолаков обясни, че е редно всички народни представители да се замислят какъв образ изграждаме пред света. 3-ти март отправя сигнал, че ние сме благодарни на Русия. На 3-ти март българите благодарят на руските братя освободители. На 3-ти март винаги редом до българското знаме е редно да се вее руското знаме. Това е сигналът, който България отправя с националния си празник, каза Чолаков. По думите му вторият сигнал, който отправяме, е свързан с образа на Санстефанска България. Тази карта на Санстефанска България, за българския народ и за българската история, е проблем. Тя ни е създала три национални катастрофи. Този идеал – той е много хубав, много грандиозен, много величествен, но е довел до три национални катастрофи, добави депутатът. Чолаков посочи, че зад всяка друга дата, освен 24 май, “пробива сянката” на една велика сила, без която ние не можем. Чолаков каза още, че 24 май вече започват да ни го крадат. “Великата сила каза, че кирилицата е дошла от македонските земи”, добави депутатът. Колегата му Петър Николов настоя, че 24 май е истинският празник на българите. Не е официозна дата, не е нещо, което държавата е вменила на хората, а е празник, в който българите взимат цвете, отиват на църква. Ние сме превърнали националния си празник в дата за поклонение пред чужда държава, посочи депутатът. По думите му 24 май е празник, на който ние не сме благодарни на чужда страна, а е празник, с който ние се гордеем със себе си. Това е празник на владетелите, на царете от българския “Златен век” и блестящата Преславска цивилизация, каза Николов.  

Депутатът Петър Кънев от ПГ “БСП за България” посочи, че дотук всичко е чудесно. Искам само да ви информирам, че датата 24 май е официален празник на Русия, каза Кънев.

Костадин Костадинов („Възраждане“) посочи, че е много мерзко, недостойно и нечистоплътно от българския парламент да се противопоставят българките празници. 3-ти март обединява българския народ. Той каза, че очевидно има политически причини да се иска сега 24 май да е националният празник на България. Според него има целенасочена кампания срещу 3-ти март. Не може и не бива двата празника да се противопоставят по никакъв начин, категоричен е Костадинов. Нека да не правим като нашите братя в Северна Македония, нека не извращаваме историята. Целият този спор е абсолютно излишен, каза Костадинов, цитиран от БТА.

Филип Попов от левицата каза, че обикновено националните празници са свързани с независимостта и свободата. Той припомни, че с подписването на Санстефанския мирен договор се създава Третата българска държава като отделен международен правен субект. Естествено и нормално е 3-ти март да бъде национален празник на България, каза Попов. Дотам ли опряхте, колеги от ГЕРБ, не посягайте на 3-ти март и не го противопоставяйте на 24-ти май, апелира той. Колегата му Александър Симов призова да не използват такива важни дати като част от политическата борба. Това политизиране на националните празници е нещо дълбоко перверзно и порочно, посочи Симов. Никой не може да съпостави и противопостави тези два празника, каза още Симов.

Той добави, че има необходимост от много по-широк обществен дебат, а не от заиграване с елементарните политически страсти на ежедневието. 

Пламен Николов от “Има такъв народ” също настоя, че всички официални празници би следвало да бъдат обединяващи. Ако ние противопоставяме един официален на празник на друг – това разделя хората. Нека не правим така, че през три-четири десетилетия да променяме националния си празник, апелира Николов. Той отбеляза, че във философски контекст, за нас ,като нация, националната свобода би следвало да бъде най-голямата ценност. В този смисъл най-великата дата в българската история, която слага край на петвековното робство е 3-ти март, добави депутатът. 3-ти март е национален празник и следва да остане такъв, каза Николов.

Христо Иванов, председател на ПГ “Демократична България” (ДБ) , апелира да бъде намерен начин и подход да бъдат обсъдени всички теми по човеколюбив начин, извън всякаква политическа конюнктура. Много разделения станаха, а времената са много тежки и ще стават все по-тежки и нека не си правим илюзии, апелира Иванов. Идват тежки времена, най-малкото, което трябва да опитаме да направим в тези времена, е да се опитаме малко да се посъберем, малко да се пооткажем от лесните възможности да се нацепим по още една тема и да се счепкаме по още една тема. После, на другия ден, как точно ще взимаме важните решения, попита Иванов. Темата е важна, с уважение към необходимостта тя да бъде обсъдена, хайде да я обсъдим по някакъв по-добър начин, каза Иванов. 

Дебатът по предложения законопроект за промяна на националния празник продължиха повече от 3 часа. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img