fbpx
More

  Лято в Киев под воя на сирените

  Тъй като мирът все още е толкова крехък и по-ценен от всякога, мнозина влагат своята енергия, време, пари и мускули, за да подкрепят войниците, борещи се в това, което се е превърнало в смилаща война на изтощение за контрол над разрушените села, и градове

  С войната, бушуваща на фронтовете на изток и юг, лятото на 2022 г. се оказва горчиво за украинската столица Киев.

  Слънцето грее, но царят тъга и мрачна решимост.

  Киев отблъсна първоначалното нахлуване на Русия, но мирът в столицата е измамен.

  Кафенетата и ресторантите са отворени отново, осигурявайки подобие на нормалност – докато всички се приберат вкъщи за 23 часа. до 5 часа сутринта полицейски час.

  На плажа Венеция, името, дадено на привлекателен участък от пясък на величествената река Днепър, която преминава през града, сцената изглежда достатъчно лятна.

  Но 19-годишната Валерия, студентка по киберсигурност, казва, че войната и рискът от въздушен удар са зад съзнанието й, докато купонясва с приятелите си.

  Алармите за въздушни нападения продължават да звучат редовно, крещящи в приложенията за смартфон.

  Но те са толкова рядко последвани от взривове – за разлика от разбитите фронтови градове и градове – че малцина им обръщат голямо внимание. Ударите с крилати ракети, които разбиха склад и работилница за ремонт на влакове на 5 юни, бяха първите за Киев от пет седмици.

  Цигуларът Маркиян Лукинюк, който свири за минувачи на площад в Киев, казва, че хората са свикнали с опасностите.

  „Това е най-лошата част от всичко“, каза той.

  Тъй като мирът все още е толкова крехък и по-ценен от всякога, мнозина влагат своята енергия, време, пари и мускули, за да подкрепят войниците, борещи се в това, което се е превърнало в смилаща война на изтощение за контрол над разрушените села, и градове.

  Андрий Бащови, главен редактор на онлайн списание The Village в Киев, наскоро премина военната си медицинска проверка, което означава, че скоро също може да бъде изпратен в бой.

  Отпускайки на вино с приятели, той казва, че поне засега столицата се чувства в безопасност и хората се занимават с ежедневния си живот.

  Но двойките това лято не могат да бъдат сигурни, че целувките им няма да бъдат последните им, тъй като все повече войници се отправят към бойните полета.