fbpx
More

  Лорер: Работим по седем проекта с компании от аутомотив сектора с потенциални инвестиции за над 2 млрд. лв.

  По думите му бъдещето е свързано с електромобили и автономните автомобили

  Аутомотив индустрията е сред тези, които са най-иновативни и носят най-голяма добавена стойност. Страната ни може да се превърне в център за иновации за сектора, особено за електромобили. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер при откриването на международната конференция “Automotive&Mobility Forum 2022”, която се провежда в София и събира участници от целия регион на Балканите и Източна Европа, съобщи Министерството на иновации и растежа. Участие в конференцията взе и президентът на България Румен Радев.

  Министър Лорер посочи, че автомобилната индустрия e сред водещите и е приоритетна за привличане на инвестиции в страната, като броят на заетите в нея продължава да нараства и през настоящата година.

  “Тенденцията е, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият у нас, освен производството си, и развойните си центрове”, допълни той. 

  По думите му бъдещето е свързано с електромобили и автономните автомобили. “Можем да бъдем сред водещите в разработката на софтуер за тях. Разполагаме с много добри български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер за компаниите от сектора”, подчерта Лорер.

  Министърът коментира още, че през последните месеци се работи активно по нови 7 потенциални проекта в аутомотив сектора с приблизителна стойност над 2 млрд. лв., като по тях се очаква да бъдат разкрити над 4 хил. нови работни места. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на “Аутомотив Клъстер България” обяви, че вече 70 хил. души работят в сектора в над 350 компании, добавя БТА.