fbpx
More

  Лорер: Очакваме влошаващата се икономическа ситуация в Русия да предизвика наплив от икономически емигранти

  За украинските бежанци министърът на иновациите коментира, че България е подходила изключително хуманно

  Ние очакваме, че влошаващата се икономическа ситуация в Русия ще предизвика наплив от икономически емигранти оттам, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер за бТВ. Първите емигранти ще са тези, които са най-добре и искат да живеят демократично и свободно, тези хора искат да излязат от Русия, коментира министърът.

  Тази седмица проведохме семинар с компании, които имат работна ръка в Русия, за да говорим как можем да ги привлечем тук и очакванията ни са, че ако България си свърши работата, ако създаде механизъм за приемането на работници от Русия и Беларус, които са квалифицирани, ние ще можем да имаме също няколко хиляди квалифицирани руснаци у нас  в близките месеци, отбеляза Лорер.

  За украинските бежанци министърът коментира, че България е подходила изключително хуманно.  България единствена от целия ЕС посрещна бежанците и ги настани в хотели, никой друг не го направи, в повечето други държави те бяха настанени в палатки, бунгала и квартири по градовете, отбеляза той. Лорер уточни, че около 4000 от бежанците вече са си намерили работа у нас. 

  По темата за еврозоната Лорер отбеляза, че еврото в България отдавна е реалност. България няма собствена монетарна политика от много години насам, откакто има Валутен борд, нито решаваме каква да е лихвата, нито каква да е паричната маса, ние сме в еврото, нямаме плаващ курс, дефакто всичко е в евро и България няма да загуби никакъв суверенитет, каза той. Разбира се, че България има шанс за еврозоната, заяви министърът, цитиран от БТА.