Лорер: Има опасност България да загуби 2,5 млрд. евро от бюджета на ЕС

България трябва да направи реформи, за да може да се възползва от европейските средства, заяви още той

0
242

Има опасност България да не получи първия превод от 2,5 милиарда лева от ЕС по програма за икономическо възстановяване. Средствата ще бъдат изгубени, ако страната ни не приеме до края на годината нужните законови промени. Това предупреди министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер пред български журналисти в Брюксел, след срещите си със заместник-председателя на Европейската комисия Маргрете Вестагер и еврокомисаря Мария Габриел.

До март или юни догодина трябва да мине основният пакет от законодателни промени, уточни той. Тази година плащането е 2,5 милиарда евро, то е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено до края на тази година, поясни той. По неговите думи има действителна опасност от загуба на тези средства, ако България не успее да убеди ЕК за причините за забавянето от графика.

Министърът съобщи, че на срещата с Вестагер е било обсъдено задължението на България да направи реформи, за да може да се възползва от европейските средства. Реформите в КПКОНПИ, за обществените поръчки и още 20 други закона не са пожелателни, а задължителни и по график, месец по месец, поясни Лорер.